• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: U BIH nema pravde za Srbe

Autor Agencije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Dodik je rekao da će se založiti da parlament Srpske poništi i odbaci "sramni izvještaj Vlade Republike Srpske od prije nekoliko godina", koji je pisao Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Nema odgovornosti i kazne

Dodik je rekao da je u srednjem Podrinju tokom posljednjeg rata stradalo više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce.

"Nema kazne za počinioce, ali ima nego snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovdje već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici", rekao je Dodik novinarima u Bratuncu.

On kaže da sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

"Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svjesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovdje u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda", rekao je Dodik

Dodik koji je prisustvao pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata je istakao da će pozvati predstavnike svih političkih partija da to učine.

On je upitao zašto danas u Bratuncu nema britanskog, njemačkog ili američkog ambasadora na mjestu gdje je srpska bol, gdje se sjećaju na stradanje civila, žena, djece, staraca, koji su pobijeni na svojim ognjištima.

Predsjednik Srpske je istakao da se oni, koji su poginuli ovdje, nisu borili za BiH nego za Republiku Srpsku, te da nisu vjerovali da će se pravda dijeliti u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nijedan Srbin ovdje nije stradao zato što je bosanski Srbin već što je Srbin.

"Naša istorija je stradalnička, istorija u kojoj je za nas Srbe strateški namijenjeno da budemo podijeljeni, pa su nam smislili priču kako postoje bosanski, kosovski, srbijanski Srbi", istakao je Dodik.

On je istakao da su Srbi naivno vjerovali da će Sud osuditi Nasera Orića za zločine koji su ovdje počinjeni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ovo važan dan kada se svi sjećaju tragedija koje su zadesile srpski narod u prošlosti.

Ona je zahvalila svima koji su se danas okupili u Bratuncu, podsjetila na stradanje koje su zadesile narod na ovom prostoru, te napomenula da se ovdje pokazalo da žrtve nemaju isti tretman.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi i danas sami, jer nema nikog da razumije bol.


"Sami smo decenije nakon masakra, zločina i zla. Sami sa crnim maramama majki Bratunca", istakao je Vulin, koji je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vučića.

Prema njegovim riječima, svakog jula od Srba prave narod koji stalno mora da se izvinjava.

Vulin je od srpskog naroda zatražio da ne zaboravi i da se sjeća svoje boli, jer "zato što je zaboravio Brod na Drini dočekao je Bratunac, zato što je zaboravio Jasenovac, dočekala ga je `Oluja`".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su danas ovde okupili da odaju počast onima koji su stradali na braniku zemlje koja je istorijski interesantna za srpske neprijatelje još od Prvog svjetskog rata.

On je podsjetio na stradanje Srba u proteklim ratovima na prostoru Podrinja, te istakao da mlade generacije treba da znaju šta se dešavalo na ovim prostorima.

Načelnik opštine Bratunca Nedeljko Mlađenović najavio je da je za narednu godinu planirana izgradnja centralnog spomen obilježja na ulazu u Bratunac.

Mlađenović je podsjetio na zločine koji su se dogodili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojem su stradali civili, žene i djeca.

"Zbog toga se svake godine sastajemo da odamo počast svim stradalim", istakao je Mlađenović.

U Bratuncu je danas služen parastos za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja pobijenih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu

Govedarica: Nema pomirenja ako žrtve vape za pravdom

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je poražavajuće da nakon mnogo godina nema pravde za srpske žrtve u Podrinju i poručio da neće biti iskrenog pomirenja naroda u BiH, ukoliko žrtve vape za pravdom.

Govedarica je rekao da vjeruje da će sve bratunačke i srebreničke srpske žrtve na ovom lokalitetu, a ima ih 3.500, tu pravdu dočekati.

"Pravda je spora, ali uvjereni smo da će odgovarati oni koji su počinili zločine, a ovdje je to nesumnjivo radio Naser Orić sa svojim vojnicima", rekao je Govedarica novinarima danas u Bratuncu gdje je u delegaciji Narodne skupštine Republlike Srpske prisustvovao obilježavanju stradanja Srba u Podrinju.

Govedarica je istakao da ga raduje odluka Apelacionog vijeća Suda BiH koja je definisala da je presuda Oriću imala niz propusta.

"Nadamo se da će obnovljeni postupak protiv Orića biti vođen na krilima pravde srpskih žrtava i da će on biti osuđen za ono što su njegovi vojnici radili na području bratunačkih i srebreničkih sela, istakao je Govedarica.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajišnik

Omladina odlazi,sve nas je manje i manje...ostat će samo ovi sa budžetskih jasala!!

Goran Banjaluka

PRAVDA ZA DAVIDA, PRAVDA ZA OVAJ NAPAĆENI NAROD, PRAVDA ZA DJECU KOJA ODLAZE JER STE IH VI DOVELI DO TOGA!!!

MONDO REPORTAŽE