• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica o statusu Srpske kao odgovor na apelaciju

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će, ukoliko SDA podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH za preisitivanje naziva Republika Srpska, tražiti sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS.

 Posebna sjednica o statusu Srpske kao odgovor na apelaciju Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Na njoj bi se, najavio je Dodik, trebao donijeti stav o o budućem statusu Srpske i djelovanju njenih političkih predstavnika u vlasti na državnom nivou.

On je komentarišući najavljenu inicijativu SDA ocijenio da je to antiustavno i antidejtonsko djelovanje i da predstavlja direktan udar na integritet i suverenitet BiH.

Dodik smatra da pravila Ustavnog suda BiH ne dozvoljavaju ovakvu apleaciju i da o njoj ne bi trebalo ni raspravljati, ali i naveo da u RS imaju potpuno nepovjerenje prema Ustavnom sudu BiH, zbog ranijih iskustava, među kojima je i ranija odluka o Danu RS.

Poručio je da će, ako apelacija bude podnesena, a Ustavni sud BiH prihvati da je razmatra, smatrati to direktnim udarom na RS i kršenjem Opšteg kolektivnog okvira za mir.

"Zatražićemo održavanje posebne sjednice NSRS i donijeti odluku o budućem statusu RS i aktivnostima njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH. Sve aktivnosti RS zavisiće isključivo od antidejtonskih i antiustvanih djelovanja usmjerenih protiv RS", rekao je Dodik.

On je pozvao garante Dejtonskog sporazuma da preduzmu mjere i „spriječe posljedice po teško uspostavljeni mir i stabilnost u BiH“.

Dodik je danas u Banjoj Luci održao sastanak sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz RS koji su svojim potpisom stali iza iznesenih zaključaka.

Lider SNSD-a je poručio da će svi raditi na tome da na najbolji mogući način zaštite RS i njen status.

"Ne želimo da se naša lična karta, ime i prezime, skrnavi na ovaj način", poručio je Dodik.

Dodao je da je sporna apleacija „tema koja se održava duže godina i decenija“.

"Vidim nervozu koja je došla od predlagača i koja je pokušaj da se skrene pažnja sa FBiH i da se eventulano prebace problemi na RS", dodao je Dodik.

On je poručio da SNSD neće sa SDA nastaviti dalje razgovore o formiranju vlasti, dok ova stranka javno ne povuče inicijativu za sva vremena.

"Nikakva uslovljavanja ne mogu se postavljati RS", naglasio je Dodik i ponovio protivljenje RS oko ulaska u NATO savez, kao i kritike na račun bh. pravosuđa.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Rekao je da je novog glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić uživo vidio samo jednom.

"Smatram da je sistem bh.pravosuđa nakaradan, da 15 ljudi može da izabere sve sudije i tužioce", dodao je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a je izjavio da je ugrožena ustavna pozicija BiH, Dejtonski sporazum, Ustav RS, te da su spremni da to brane, uz ocjenu da Bakir Izetbegović i SDA misle da „pravljenjem velikog problema mogu da riješe mali“.

"Ali neće ga riješiti. Bilo kakva vrsta koketiranja sa SDA neće dobra donijeti ni ovoj zemlji ni bilo kojoj drugoj političkoj organizaciji. Upozoravamo ozbiljno za početak, a svi naši naredni koraci zavisiće od Izetbegovića i njegove družine", kazao je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je podsjetio da je nakon razgovora SNSD sa SDA, a koji su tada rekli da su spremni „da spuste loptu i tenzije“, za 24 sata ova stranka „zapalila vatru“.

"Ne interesuje ih rješavanje socijalno-ekonomskih problema građana i borba protiv kriminala i korupcije, nego nacionalne tenzije", kazao je Borenović.

Poručio je sa takvim strankama ne treba razgovarati o formiranju vlasti.

"Stranka koja podriva ustavno uređenje i radi protiv RS, ne treba da ima ni potpredsjednika u RS. Pratićemo to i izaći sa stavom. SDA je izazvala politički haos i tako preuzima odgovornost za političke potrese u ovoj zemlji", kazao je Borenović i dodao da „RS ne smije niko da degradira i derogira“.

Lider SP-a Petar Đokić je ocijenio da je apelacija pokazala spremnost da se izazove najveća kriza u BiH i izrazio očekivanje da će osudu najava iz SDA, izraziti ne samo OHR, nego i svi garanti Dejtonskog sporazuma, te najavio da će uslijediti „snažna diplomatska ofanziva da se objasni ovaj problem“.

"Pratićemo ponašanje te nacionalističke stranke koja je krenula da potkopava mir i stabilnost u BiH", kazao je Đokić.

SDA: Preispitati naziv Republika Srpska

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić se „zahvalio“ Izetbegoviću i SDA što su doprinijeli „patriotskom“ jedinstvu u RS.

Lider NDP-a Dragan Čavić je kazao da su međunarodno pravo, Dejtonski sporazum i pravda na strani RS, ali da Ustavni sud BiH djeluje „po političkim odlukama“.

"To nas zabrinjava. Dan RS i naziv Republika Srpska su pitanja koja su iznad svih nas i oko čega postižemo potpuni konsenzus", zaključio je Čavić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE