• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unka kod Broda - pomen za poginule borce i civile

Autor SRNA

U naselju Unka kod Broda danas je služen pomen borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata poginulim tokom odbrane i oslobađanja ove opštine.

Pomen je služen ispred spomen-obilježja poginulim borcima i civilima sa područja mjesne zajednice Unka, pripadnicima Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa i vojnicima JNA iz Vranja.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da su u Unci i na mnogim mjestima širom Srpske podnesene žrtve za odbranu slobode srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske.

"Ovi spomenici na najbolji način govore o jedinstvu srpskog naroda u vrijeme kada je bilo najteže", rekao je Savčić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da je šest pripadnika Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske poginulo od 15. do 21. avgusta 1992. godine u operaciji za oslobođenje Broda.

On je podsjetio da je na prostoru brodske opštine od maja do aprila 1992. godine poginulo 30 pripadnika Vojne pošte iz Vranja i otac mladog vojnika koji je došao iz Srbije da potraži sina, jer tada nisu imali nikakvih vijesti o njima.

Vidić je rekao da je iz naselja Unka poginulo sedam boraca.

Predsjednik Udruženja građana Prvi bataljon vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske Radenko Puzić istakao je da je važno njegovati kulturu sjećanja na sve pripadnike Vojske Republike Srpske koji su platili najvišu cijenu za stvaranje Srpske.

"Danas se sjećamo šest naših saboraca, koji su poginuli prije 27 godina, sjećamo se svih stradalih pripadnika Vojske Republike Srpske i na taj način im se barem donekle odužujemo za njihovu žrtvu. U borbama za oslobođenje Broda ranjeno je više od 30 boraca koji danas žive veoma skromno", rekao je Puzić.

Zamjenik predsjednika Skupštine grada Vranje Gradimir Jovanović rekao je da su dva grada - Brod i Vranje, herojska i mučenička, istorijski vezana kroz sudbinu poginulih boraca i stradanje srpskog naroda.

U ime Boračke organizacije Brod prisutnima se obratila Dijana Milosavljević, koja se zahvalila svima koji su došli u Unku, kako je rekla, herojsko mjesto, na kome se oživljavaju sjećanja iz novije istorije.

"Danas Unka obilježava dan slobode i svi smo srećni zbog toga. Iza nas je 27 godina od kada su se na ovom dijelu Broda vodile žestoke borbe, a herojstvo mještana Unke, herojstvo vojnika koji su hrabro branili i ginuli na ovom prostoru svrstalo je ovo mjesto u dio velike i slavne priče o stvaranju i odbrani Republike Srpske", rekla je Milosavljevićeva.

Pomen poginulim borcima organizuje se 18. avgusta, uoči praznika Preobraženje Gospodnje.

Vijence ispred spomen-obilježaja položile su porodice poginulih vojnika i civilnih žrtava rata, predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, predstavnici Boračke organizacije Brod , delegacija Skupštine grada Vranje i SUBNOR-a Vranje.

Vijenac je položila i delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, delegacija Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Mjesne zajednice Unka, delegacije opštinskih boračkih organizacija regije Doboj, te delegacije političkih partija.

Organizatori obilježavanja su opština Brod, opštinska i mjesna boračka organizacija i mjesna zajednica Unka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE