• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta donosi vanredno stanje: Predsjednica preuzima ulogu NSRS

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Poslanici NS RS sutra će odlučivati o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, a u skupštinskom materijalu nisu navedeni posebni razlozi niti novine koje će to donijeti u odnosu na postojeću vanrednu situaciju.

 NSRS vanredno stanje koronavirus RS Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

U Prijedlogu odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske se ističe da “imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV, smatra se da su stečeni uslovi da Narodna skupština proglasi vanredno stanje”.

Takođe, podsjeća se na nekoliko koraka koji su do sada preduzeti, poput osnivanja određenih štabova, komunikacije Vlade RS sa Savjetom ministara BiH, te na ustavne osnove za proglašenje vanrednog stanja.

Možda će vas zanimati

Kao razlog za ranije stupanje na snagu odluke se ističe:

“Neophodno je da odluka stupi na snagu ranije zbog okolnosti koje nisu mogle da se predvide. Za donošenje ove odluke postoje naročito opravdani razlozi”.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Milan Petković za Mondo je pojasnio da je suština da u slučaju vanrednog stanja, predsjednik Republike preuzima ulogu Narodne skupštine RS.

"Suština je u tome da predsjednica RS preuzima ulogu NSRS, odnosno da može da donosi određene zakonodavne uredbe koje imaju zakonsku snagu i obavezujuće su. Takođe, može stavljati van snage pojedine odredbe Ustava RS koje su tiču prava, poput imovinskih prava i slično," naveo je Petković.

Poslanik Ivanka Marković (SDS), koja je i profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci podsjetila je za Mondo na brojne mjere koje su već donesene od kada je 16. marta Vlada RS proglasila vanrednu situaciju.

Marković smatra da se njihovom dosljednom primjenom može značajno uticati na smanjenje širenja ove zarazne bolesti.

„Smatram da i postojeći pravni okvir daje dovoljno mogućnosti za preduzimanje neophodnih i adekvatnih mjera u ovakvoj situaciji te da bi se morao intenzivirati rad onih koji su odgovorni da se staraju za provođenje već donesenih mjera. Smatram da se krizne situacije ne mogu rješavati samo donošenjem novih mjera, već prvenstveno insistiranjem na poštovanju postojećeg pravnog sistema Republike Srpske, a za koji odgovorno tvrdim da daje dovoljno osnova za odlučnu i efikasnu reakciju nadležnih organa u ovoj situaciji. Pravna država, kao i efikasnost vlasti, ne mjeri se brojem donesenih akata, već njihovom primjenom," rekla je Marković za Mondo.

U PDP-u su istakli da na današnjoj sjednici Кolegijuma NSRS, nisu dobili nikakve razloge, niti argumentaciju zašto bi u Republici Srpskoj trebalo biti uvedeno vanredno stanje.

"Nisu predstavljene mjere koje će se u tom slučaju sprovoditi, niti šta to konkretno znači za građane, kao i za privredu. PDP smatra da postojeći režim mjera u toku vanredne situacije daje dovoljno prostora institucijama RS za sprovođenje zaštitnih mjera," istakli su u PDP-u.

Oni osuđuju i odluku Kolegijuma NSRS da sutrašnja posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

"Građani treba da budu informisani o razlozima uvođenja vanrednog stanja i svi moramo znati šta vanredno stanje tačno podrazumijeva i kako će to uticati na život svakog čovjeka u Republici Srpskoj," istakli su u PDP-u.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE