• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

In memoriam: Igor Mandić - vječiti trn u leđima

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Pročitajte osvrt Nebojše Ristića na ličnost i djelo novinara, pisca, kritičara i esejiste Igora Mandića, koji je preminuo u nedjelju.

 Omaž Igoru Mandiću  Izvor: YouTube/Screenshot

I šta ćemo sad? U svijetu bez Igora Mandića. Što, pa ništa, što i dosad, reklo bi staro gunđalo, siguran sam.

A neće biti da je tako. Znamo to dobro mi koji bi ostavljali u stranu sve što smo radili kada bi ugledali neki od njegovih briljantnih ogleda o skoro pa svemu što može da se zamisli. I upravo to "sve" i "briljantno" odrednice su kojima je šjor Igor baratao zaigran u njegovoj beskrajnoj erudiciji. Nikad suvoparan, nikad utjeran u matricu, reakcijom bržom od bilo kojeg klika.

Možda će vas zanimati

Neki drugi veliki analitičari su u sjeni klesali svoje opservacije, Igor ih je sipao iz rukava s lakoćom koja je budila neopravdanu i ubrzo razbijenu sumnju na brzopletost i ishitrenost. U direktnom duelu sa vrlim pitcem Igor je dobijao dodatnu snagu i boju. Činilo se da mu je najveći problem kako iz tog ogromnog fundusa u njemu izvući ono što prosječnom recipijentu neće biti dosadno, smarajuće. Kao što je i on sam bio alergičan na silno mudrovanje koje je ne jednom cijepao kao što se tkanina cijepa mačem.

Nakon tolikih godina u kojima je bio vječiti trn u leđima polupismenih, zaguljenih i isključivih bio je itekako svjestan koliko ih nervira. Mjerom njegove širine mogao je lako kalibrirati svoju oštricu zarad neke apanaže i lagodnijeg života, ali nije. Ma koliko hedonista, nije se spuštao na tu stazu, a zašto i bi?

Tada ne bi bio svjetionik slobodnomislećima širom prostora države u kojoj je postao Igor Mandić. Države za koju je usred najgledanijeg talk-showa otresao kao slinu kvaziteoriju o njenoj nemogućnosti, stavivši stvari na pravo mjesto govoreći kako je bila itekako moguća, ta trajala je toliko decenija. Nemoguća samo za hulje koje su je razvalile.

Izvor: YouTube/Screenshot

Razbijanje tabua svih vrsta je stvar koja nije data svakom, samo onim sa nepojmljivo velikim ličnim integritetom, oslobođenim bilo kakvog kalkulantstva. Mentalnim miševima, a tek štakorima, taj Mandić je postao dežurna smetnja čemu se morao smijati negdje ugodno zavaljen, nakon bifteka i čaše dobrog vina, od para namijenjenih, a nepotrošenih za vlastiti pogreb.

Kod velikih umova humor ide ruku pod ruku sa njihovom obrazovanošću i pronicljivošču, ponekad je teško razlučiti šta prethodi čemu. Zato je Igor bio i beskrajno zabavan, ali nikad klovn, osim kada bi to sam poželio biti, a to je velika razlika u odnosu na ogromnu većinu koja se trudi biti duhovita. Čim se taj trud primijeti sva konstrukcija pada u vodu. Prvi od dvojice velikih Miljenka, onaj splitski, je jednom prilikom ispričao anegdotu kako je u povratku s novinarskog zadatka u nekoj zabiti morao obrisati stražnjicu netom napisanim tekstom. Na užas njegovog kolege Smoje mu je rekao da je najmanji problem ponovo napisati još jedan novinarski tekst, a da je trenutna muka mnogo teže rješiva. Tako nekako se i Igor poigravao sa formom, poštujući je, a ne robujući joj.

Možda će vas zanimati

Razoran, anarhist a u najboljem smislu građanski ustrojen, Igor Mandić je toliko nadrastao cijelu regiju kojoj je pripadao, baš kao njegov sugrađanin, Šibenčan, po rođenju a Zagrepčan po bivstvovanju, znate već, Arsen. Imam prijatelja koji mi stalno objašnjava, a ja se tome opirem, da je mjesto rođenja i energije pokupljene na tom izvoru ono što nas određuje ma gdje poslije bili za života. U nedostatku boljeg načina da objasnim bolnu prazninu koja se otvara Igorovim odlaskom, prikloniću se toj teoriji, jer sve je malo i sve tek okrzne suštinu onog što je Igor predstavljao.

Iako nije vjerovao u zagrobni život, moguće je sad vrijeme za još jednu turu pića u nebeskoj kafani gdje već sjede divovi pomenuti u ovom tekstu. Da mu iz prve ruke ispričaju kako je tamo gore i da ga upitaju pamte li ih još po pjesmama njihovim. Mi dole, sjetni i zahvalni, odgovor znamo.

(Nebojša Ristić za mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop