• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spremni? Počinje sedmi "Mostarski strip vikend"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara "MOSTRIP" već sedmi put organizuje "Mostarski strip vikend", koji će biti održan u subotu i nedjelju, 1. i 2. oktobra.

 Strip vikend u Mostaru 2022. Izvor: MoStrip/Promo

Ova manifestacija posvećena stripu biće održana u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače u Mostaru. Svečano otvorenje najavljeno je za subotu u 12 časova, a otvoriće ga ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca.

"Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizovali već šest strip vikenda u Mostaru, kao i veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem", izjavili su iz kluba Mostrip.

Prelistajte plakate za ovuogodišnje izdanje: 

Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, druženje sa maskotom festivala Mostarkom, a tu su i nagrade i još dosta zanimljivosti.

Počasni gosti festivala ove godine će biti ambasador Italije u BIH Marko Di Ruca, zatim Žan Kristof Tjabu, savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini. Po prvi put gosti će biti i Markus Kedziora, direktor biblioteke Gete Instituta kao i šef OSCE u Mostaru Joanis Pilioris.

Pogledajte program:

Izvor: MoStrip/Promo

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine će grad na Neretvi posjetit 21 umjetnik iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Kenan Halilović, Filip Andronik, Darko Perović, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Lana Šator, Midhat Kapetanović Mido, Leonid Pilipović, Joevito Nuccio, Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Walter Venturi, Giovanni Freghieri, Valentina Briški, Maurane Mazars, Noëlle Kröger, Ana Milojković- Omi, Kostja Ribnik, Adela Gal i Sarah Burini.

„I ove godine svi naši specijalni gosti će uraditi plakate sa motivom grada Mostara, čime ćemo još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu", saopšteno je iz kluba Mostrip.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop