• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: "Skriveni svijet prevodilaca" u srijedu u Banskom dvoru

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Razgovor "Skriveni svijet prevodilaca", posvećen književnom prevođenju biće održan u srijedu, 1. marta u 19 časova u Banskom dvoru.

 Razgovor s prevodiocima u Banskom dvoru Izvor: Promo

Prevodioci Mihaela Šumić, Tajda Dedić i Boris Maksimović govoriće o svom iskustvu književnog prevođenja, o piscima koje prevode, o književnosti koja ih nadahnjuje, i na kraju, o volji da se ta književnost, u rušenju jezičke barijere, otvori i drugima.

Tokom ovog razgovora, koji će voditi Marija Pejić, ujedno će biti predstavljeni romani "Paradajs", "Crvena kuća na ostrvu", kao i "Penelopina disciplina".

Roman "Paradajs", za čiji prevod je zaslužna Mihaela Šumić, djelo je višestruko nagrađivane meksičke spisateljice Fernande Melčor koje se našlo u širem krugu za Međunarodnu Buker nagradu i u kojem se autorka dotiče tema nasilja, mržnje, brutalnosti i mizoginije.

U „Paradajsuˮ, kao i u prethodnom romanu, autorka nudi portret bolesnog društva naviknutog na sopstvenu okrutnost i koristi dugačke pasuse i gipke rečenice, uvijek u ritmu živog govora… U svijetu Fernande Melčor nema otpora nasilju. Sve što romanopisac može ponuditi, kao da predlaže, jeste da dugo i bespoštedno posmatra pakao koji smo stvorili.
- New Yorker

„Crvena kuća na ostrvu”, roman koji je napisala američka književnica Andrea Li i koji nam dolazi u prevodu Tajde Dedić, donosi priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru u blizini velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća. Andrea Li uvodi čitaoce u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase i preispituje postkolonijalne teme te idealizovanje tropskog raja.

Predivan narativ koji je možda samo Li mogla da konstruiše — ambiciozan pokušaj da se fikcija upotrijebi za istraživanje stvarnosti svijeta podijeljenog rasom i klasom.
- The Washington Post

"Penelopina disciplina" treći je roman popularnog italijanskog pisca Đanrika Karofilja koji nam stiže u prevodu Borisa Maksimovića, nakon romana „Privremena savršenstva” i „Mjera vremena”. Junakinja ovog romana, bivša javna tužiteljka Penelope Spada, preuzima slučaj ubistva jedne žene od kojeg su gotovo svi odustali i upušta se u uzbudljivu istragu koja vijuga nepoznatim ulicama Milana i koja će na vidjelo iznijeti brojne samo naizgled zakopane tajne.

Prevodi ovih romana objavljeni su krajem 2022. godine u izdanju izdavačke kuće Imprimatur.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop