• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NPRS: 94. Sezonu otvaraju "Romeo i Julija", noviteti i na maloj sceni (FOTO, VIDEO)

Autori Vesna Kerkez Autori Nikolina Damjanić

U Narodnom pozorištu Republike Srpske predstavljeni su planovi za novu, 94. sezonu koju 18. oktobra otvara premijera predstave "Romeo i Julija", rediteljke Sonje Petrović, rađena u saradnji sa Gledališčem Koper iz Slovenije.

 Narodno pozorište RS 94 sezona Izvor: Mondo - Slaven Petković

Dijana Grbić, direktorka Narodnog pozorišta RS kaže da je u pitanju predstava dvojezičkog karaktera, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta i Gledališča Koper.

"Publika će pogledati nešto novo. Drago mi je što se igramo novim estetikama i percepcijama i što je režiserka Sonja prihvatila ovaj izazov. Nadam se da će predstava izazvati veliko interesovanje“, rekla je ona.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Režiserka Sonja Petrović kaže da je ovo prvi klasik koji radi u dosadašnjoj karijeri, te se zahvalila pozorištima na pruženoj prilici.

“Ovo je za mene najteži i najizazovnij projekat, i zaista je rijetko dati nekom sa malim radnim stažom kao ja ovakvu priliku. Prvi put radim klasik i Šekspira kao i koprodukciju. Prebrodili smo jezičke i ideološke barijere”.

Petrovićeva kaže da se predstava bazira u suzbijanju mržnje i davanju prostora ljubavi.

“U našoj predstavi porodice nisu podijeljene na slovenački i srpski. Potencirala sam razliku društva. Tražili smo pristor za ljubav. O tome je riječ. Zašto nam ljubav smeta i više kapaciteta ulažemo u mržnju”, pojasnila je.

Glumica Nataša Perić, koja u predstavi tumači ulogu Julije, pohvalila je saradnju dva pozorišta, te izrazila zadovoljstvo jer joj je povjerena ovakva uloga.

Izvor: Mondo - Slaven Petković


“Ja nisam glumila u nekom Šekspirovom djelu još od Akademije. Jako sam srećna i zadovoljna što radim ovaj lik. Julija iskazuje ogromnu hrabrost, poštenje, osjećajnost i ranjivost, osobine koje nisu danas popularne i koje je sistem obezvrijedio".

Glumac Boris Šavija, kojem je povjerena uloga Sveštenika, kaže da je Šekspirovo djelo uvijek aktuelna tema.

“Imamo nekoliko žarišta ratova u svijetu koje samo čekamo da se proširi. Pored toga što je u pitanju priča o ljubavi, može se reći da je i priča o mržnji. Više je tema mržnja koja ne dozvoljava ljubav. Imate dvije porodice sa iracionalnom mržnjom. Trudili smo se da iz današnje perspektive napravimo šta dovodi do mehanizma mržnje koji melje. Moj lik je mirotvorac, čija je jedina greška da se zaigra Boga”, pojasnio je.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Rok Matek, koji igra Tibalta, pohvalio je gostoprimstvo u Banjaluci te dodao da predstava nosi jednu univerzalnu poruku koja se može primjeniti na svako vremensko doba.

"Šekspir je takav autor koji otvara pitanja. Ja igram Tibalta zbog kojeg poči je drama. Mislim da otvara simbole za klince našeg doba i da na kraju nosi univerzalnu poruku".

Direktorka Gledališča Koper Katja Pegan kaže da je riječ o savremenoj adaptaciji klasičnog djela, koje traži i glumačku i fizičku kondiciju.

Predstojeći projekti u Narodnom pozorištu RS

Đurđa Tešić, umjetnička direktorica u Narodnom pozorištu RS predstavila je planove u pozporištu, između kojih su, rad na predstavi po tekstu Roberta Harlinga “Čelične magnolije”, tekst “Mali ratovi i kabine Zare” autorke Vide Davidović i pripovjetka “Švabica” Laze Kostića.

“Premijeru prve predstave od Harlinga očekujemo u decembru. Prvi put u regionu izvodiće se tekst od mlade autorke Vide Davidović.Tema je ženski identitet i tema prenošenja trauma iz generacije u generaciju. Predstavu će režirati Ivica Buljan, premijeru očekujemo krajem marta",

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Navodi da će se za kraj sezone izvesti domaći klasik Laze Kostića.

“Predstavu će režirati Dušan Duca Petrović koji je sa Narodnim pozorištem sarađivao vise puta i kojeg publika zna iz posljednje predstave “Zločin i Kazna””.

Nova sezona Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta RS

Dirigent orkestra Dušan Vere Urošević kaže da će prvi put imati dva ciklusa koncerata koji će smijenjivati tokom cijele sezone.

“Prvi ciklus se zove “Serenade za”, koju ćemo posvetiti našoj publici, koja je najvažnija. Prva serenade koju ćete imati priliku da čujete 24. oktobra se naziva “Serenada za folklere” Izvodićemo domaće kompozitore, kao što su Vlado Milošević, Vojin Komadina i Svetislav Božić”.

Izvor: Mondo - Slaven Petković

Urošević kaže da će se 20. novembra izvesti drugi dio programa pod nazivom “Serenada za osjećajne", čiji repertoar, između ostalog,  krase i Mocart i Mendelson.

“Takođe, tada ćemo ugostiti i Ivu Stilinović Gardinovački, poznatu oboistkinju iz Srbije. Drugi ciklus koncerata odnosi se na kamernu muziku. Do kraja godine očekujemo i premijeru opere Karmen”.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop