• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvlačenje drače: Nova knjiga Gorana Dakića u izdanju "Imprimatura"

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U junu ove godine, u izdanju Imprimatura, objavljena je zbirka "Izvlačenje drače", peta po redu knjiga nagrađivanog književnika i novinara Gorana Dakića.

 Izvlačenje drače, Goran Dakić, Imprimatur Izvor: Imprimatur

"Izvlačenje drače" donosi priče i sudbine prećutanih krajiških junaka, čija autentičnost izranja iz njihovih preskočenih i skrajnutih glasova koji su napokon dobili literarno uobličenje kakvo su zaslužili i kakvo smo željno iščekivali.

Prof. dr Saša Šmulja, jedan od recenzenata, navodi o knjizi sljedeće:

"Vođen umjetničkom idejom Josipa Pejakovića da riječ dâ ućutkanima i prećutanima, kao i velikom Andrićevom mudrošću da je najbolje pustiti čovjeka da priča slobodno, Goran Dakić u svojoj novoj knjizi pod naslovom „Izvlačenje drače” pomno sluša i umjetnički uobličava priče običnih ljudi, radnika i seljaka banjalučko-potkozarske regije. Knjiga je napisana kao 'krajiški azbučnik', to jest kao svojevrsni pojmovnik u kojem su, specifičnim jezikom, ispričane priče o životu ljudi iz ovih krajeva".

"Govor junaka u Izvlačenju drače neodoljivo je jednostavan i prijemčiv – to je svakodnevni razgovorni jezik zasićen brojnim poštapalicama, uzrečicama, sitnim i krupnim psovkama, neartikulisanim spojevima vokala koje bi bilo beskrajno teško prevesti u okvire bilo kog drugog diskursa – ono što Dakićevim likovima daje čar i autentičnost, između ostalog ostaje upravo u tim progutanim i preskočenim glasovima, slogovima, ponekad i cijelim riječima – mnogo je toga što se treba reći, a malo je vremena", ističe o ovoj knjizi dr Nina Govedar, koja ujedno potpisuje drugu recenziju.

Goran Dakić rođen je 23. avgusta 1984. u Travniku. Djetinjstvo je proveo u slavonskom selu Dalj, na Dunavu. Diplomirao je na Odsjeku za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Objavio je romane "Dalj" i "Petodinarke", zbirku anegdota "Mrlje na šanku", kao i knjige "Dodatak jelima" i "Izvlačenje drače". Dobitnik je "Čučkove knjige" i "Slova Podgrmeča". Radi kao novinar.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop