• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi napravili GMO gljivu: Ukus i hranjiva vrijednost jednaki mesu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez
Izvor SRNA

Kineski naučnici napravili su genetski modifikovanu gljivu koja ne samo da ima ukus mesa već i smanjuje uticaj proizvodnje na životnu sredinu za 61 odsto.

 Kinezi napravili GMO gljivu jednaku mesu Izvor: ilustracija, Shutterstock

Tim Univerziteta Đangnan u Vuksiju objavio je rezultate rada koji se oslanja na CRISPR tehnologiju genetskog modifikovanja.

U ovom radu genetska izmjena gljive fusarijum veneatum, uobičajenog izvora mikroproteina, postignuta je bez unošenja bilo kakve strane DNK.

Rezultat je soj supergljive nazvan FCPD, koji je lakši za varenje i daleko efikasniji za proizvodnju, prenio je veb-sajt "Interesting indženiering".

"Postoji velika potražnja za boljim i održivijim proteinima za hranu. Uspješno smo napravili gljivu ne samo hranljivijom već i ekološki prihvatljivijom podešavanjem njenih gena", izjavio je autor istraživanja Sjao Liu.

Brz porast svjetske populacije, za koju se predviđa da će do 2050. godine dostići 9,8 milijardi ljudi, podstiče interesovanje za održive i etičke metode proizvodnje hrane.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop