Evo kako previše konzumiranja hljeba se odražava na vaše zdravlje!
Nijedno jelo, doručak, ručak niti večera ne mogu da prođu bez osnovne životne namirnice - hljeba. Neki ga čak jedu i uz tjesteninu. Na tržištu postoji mali milion različitih vrsta hljeba, a nekako za bijeli se većina radije odlučuje - em je jeftiniji, em dostupniji.
Ljekari upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba može da dovede do nekoliko neželjenih posjledica po naše zdravlje, prenosi "Medical News Today."
Dobijanje na težini
Visok unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput prethodno pripremljenog bijelog hljeba, prvenstveno može da dovede do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.
Povećan rizik od dijabetesa
Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomerna konzumacija hljeba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljene hidrate, kao što je hljeb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.
Problemi sa kožom
Pored povećanja tjelesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hljeba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam bijeli hlijeb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.
Zatvor
Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomjerne konzumacije hleba. Kako objašnjavaju ljekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što između ostalog, rezultira i zatvorom.
(MONDO)