• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doručak koji topi do 3 kg nedjeljno: 2 jeftine namirnice dokazano drže sitost i ubrzavaju metabolizam

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Pravilnim izborom doručka možete ubrzati metabolizam, smanjiti glad i topiti kilograme bez odricanja. Saznajte koje su to namirnice.

 doručak za mršavljenje Izvor: Tekkol/Shutterstock

Doručak je temelj zdravog dana. On pokreće metabolizam, a uz pravilan izbor namirnica, kilogrami će se topiti bez mnogo truda. Kod doručka je ključno posegnuti za hranom koja nas dugo drži sitima i obezbjeđuje dovoljno energije za cijeli dan.

A koja je to čarobna grupa namirnica? Odgovor je jasan – bjelančevine.

Brojna istraživanja otkrila su da će jutarnji obroci bogati proteinima podstaći veću potrošnju kalorija. Osim toga, proteini smanjuju rizik od napada gladi tokom poslijepodneva. Prema riječima stručnjaka, grčki jogurt i jaja idealni su sastojci za dijetalni doručak.

Grčki jogurt sadrži veliku količinu proteina, a nizak sadržaj masti i šećera. Naravno, važno je provjeriti da li je napravljen od punomasnog ili obranog mlijeka, jer to ima direktan uticaj na broj kalorija koje unosimo.

U studiji u kojoj je učestvovalo 20 žena otkriveno je da su one koje su jele grčki jogurt bile manje gladne tokom dana, pa su tako unijele 100 kalorija manje. Još jedno istraživanje potvrdilo je ovu činjenicu – ispitanici koji su mjesec dana redovno konzumirali grčki jogurt postigli su bolje rezultate kada je u pitanju gubitak kilograma od onih koji ga nisu doručkovali.

Grčki jogurt je odličan za početak dana
Izvor: Drazen Zigic/Shutterstock

Jaja su takođe zdrava i proteinima bogata namirnica koja će vas dugo držati sitima. Odličan su izvor biotina, važnog nutrijenta koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Kajgana, poširana jaja, kuvana – mnogo je načina za pripremu ove namirnice, ali stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji.

Jaja su idealan izbor za doručak
Izvor: Shutterstock

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrijednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja takođe uništava moguću salmonelu i povećava nivo proteina u njima za čak 40 procenata, zbog čega se osjećamo siti.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili kajgane, što podrazumijeva veoma visoke temperature i veću količinu ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se povećava nivo holesterola, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

(MONDO/Lepa&srećna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop