• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LG gasi svoju mobilnu diviziju?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon neuspešnih pokušaja prodaje i oživljavanja svoje mobilne divizije, LG će najverovatnije ugasiti ovaj ogranak svog biznisa.

 LG gasi svoju mobilnu diviziju? Izvor: SmartLife / YouTube / LG Mobile Global

Jedna od kompanija koja je prije nekoliko godina imala ozbiljan tržišni udio kada su u pitanju pametni telefoni - LG, najvjerovatnije će ugasiti svoju mobilnu diviziju. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da oživi prodaju svojih telefona, LG će okončati sudbinu pametnih telefona sa svojim logotipom.

LG Wing pametni telefon
Izvor: SmartLife / YouTube / LG Mobile Global

Iako nema zvaničnih potvrda predstavnika LG-ja, prema nekim insajderskim informacijama LG ozbiljno razmišlja da ugasi svoje poslovanje. Sve ovo se nadovezuje na priču neuspješnog poslovanja posljednjih nekoliko godina, kada je tržišni udio ove kompanije postao marginalnih 1%, a mobilna divizija ponuđena na prodaju kompanijama Volkswagen i Vingroup JSC. Pregovori su propali sa oba potencijalna kupca jer je LG izgleda tražio previše za kompaniju sa tako malim udelom na tržištu pametnih telefona.

Možda će vas zanimati

Prema informacijama korejskih novina Dong-a Ilbo, LG je već pauzirao razvoj novih pametnih telefona, uključujući i novi LG V60, a zaposleni bi u aprilu mogli da dobiju obavještenje o zatvaranju mobilne divizije. Nakon 22 uzastopna kvartala sa gubicima predstavnik LG-ja je u januaru izjavio da je "konkurencija na globalnom nivou sve jača, i da je vreme da LG hladne glave odluči koji je najbolji izbor kada je poslovanje mobilne divizije u pitanju."

Ono što je dobro u cijeloj priči je izjava koju je dao CEO LG-ja Kvan Bong Seok da "bez obzira na to u kom smjeru će se kretati budućnost mobilne divizije, niko od radnika neće izgubiti posao, i da se oko toga ne brinu." LG će u slučaju gašenja mobilne divizije radnike preraspodijeliti na kućne uređaje, auto divizije i LG energetska rješenja.

Naravno, dok ne stigne zvanično obavještenje predstavnika LG-ja sve ovo treba uzeti sa dozom rezerve, ali je bolno jasno da će zatvaranjem LG mobilne divizije svijet izgubiti jednog od pionira pametnih telefona koji je tokom godina značajno doprinio razvoju ovog tržišta.

(MONDO)

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS