• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki novi iPhone korisnicima će nuditi aplikacije bliske državi

Autor Miloš Delević

Android telefoni u toj zemlji dolaze sa već instaliranim ruskim softverom.

 Svaki novi iPhone korisnicima će nuditi aplikacije bliske državi Izvor: SmartLife / YouTube / Apple

iPhone telefoni kupljeni u Rusiji sada pokazuju listu ruskih aplikacija jednom kada pokrenete po prvi put taj uređaj, zahvaljujući novom zakonu koji je stupio na snagu.

Novi prozor će biti dio standardnog iPhone procesa podešavanja, a pojavljivaće se kada korisnik odobri opcije kao što Location Services,App Analytics i ostale.

Od sada će korisnici u toj zemlji koji kupe iPhone dobijati preporuke koje domaće aplikacije mogu da preuzmu u AppStore-u, to jest prodavnici aplikacija. Među ponuđenim aplikacijama su Yandex usluge (internet pregledač, mape...) Mail.ru ("ruski Gmail"), video live striming servis OK Live, kao i ruska društvena mreža VK. Pored svih tih aplikacija će se nalaziti ikonica na kojoj piše "Get", koja omogućava korisniku da instalira te aplikacije, prenosi MacRumors.

Kako su prenijeli tamošnji lokalni mediji, iPhone korisnici nisu primorani da skinu te aplikacije na svoj uređaj, ali ne postoji opcija da se isključi taj prozor koji iste pokazuje. Sa druge strane, Android uređaji dolaze sa već instaliranim ruskim softverima. Rusi su ovaj zakon uveli 2019. godine, a kako prenosi Reuters takav zakon je donijet kako bi se smanjio uticaj stranih kompanija u toj zemlji, ali i kako bi se dobila i veća kontrola nad internetom.

Sve te aplikacije moraju da prođu App Store pravila, iako vlada te zemlje vodi glavnu riječ koje aplikacije će se naći na listi, Apple neće staviti one aplikacije u svojoj prodavnici koje nisu prošle zadate uslove. Već neko vreme se vodi "rat" između Rusije i američkih kompanija oko interneta, prije samo nekoliko mjeseci Rusija je usporila rad Twitter društvene mreže pošto je ista uklanjala "ilegalan sadržaj" korisnika iz te zemlje.

Šta vi mislite o ovakvom potezu, da li bi srpske aplikacije profitirale kada bi se uveo sličan zakon?

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS