• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više prevara: Windows 11 neće moći da se instalira na svaki računar

Autor Marko Čavić

Ako imate Windows 10 to ne znači da ćete imati i Windows 11, a o tome će se brinuti posebna Microsoft alatka za proveru kompatibilnosti.

 Windows 11 instalacija podržani računari Izvor: SmartLife / Microsoft

Windows 11 predstavljen je krajem juna i odmah nakon najave izazvao je polemiku u vezi sa ti ko će i na koji način biti u mogućnosti da ga instalira.

To što računar korisnika dobro radi sa Windows 10 operativnim sistemom ne znači da će tako biti i sa novim Windows 11.

Možda će vas zanimati

Svaki računar koji ne prođe test posebne Microsoft alatke neće biti dozvoljen za Windows 11 instalaciju.

Za korisnike novijih računara moguće je naći rješenje, ali za korisnike starijih računara, koji Windows 10 koriste sasvim lijepo i bez problema, ipak neće biti moguće instalirati novi OS.

Pristup instalaciji Windows 10 sistema bio je potpuno drugačiji i taj sistem je mogao da instalira gotovo svako ko je to poželio, pa je kompanija tokom vremena smanjivala zahtijevnost sistema i prilagodila ga i manje sposobnim mašinama, kako se broj instalacija povećavao.

Windows 11 upgrade podržani računari objašnjenje VIDEO
Izvor: Microsoft Tech Community

O Windows 11 instalaciji nema pregovora

Sa Windows 11 biće drugačija šema instalacije od Windows 10 i o hardverskim zahtjevima za Windows 11 se ne može pregovarati sa Microsoft kompanijom.

Za Windows 11 biće neophodan nov ili noviji računar, što znači ne stariji od jedne ili dvije sezone, koji ima adekvatan hardver kako bi OS bio u mogućnosti da ponudi bolju bezbjednost i sigurnost, nove opcije i unapređeno korisničko okruženje, koje jeste hardverski zahtjevnije.

Prema nedavno kreiranom videu u kojem Microsoft odgovara na konkretna pitanja korisnika i IT stručnjaka u vezi sa Windows 11 OS, Arija Karli iz Microsoft kompanije, kaže da korisnici čak i neće morati da preduzimaju ništa, nego će sistem sam odlučiti da li je sve OK za nadogradnju ili nije. Ako je druga opcija slučaj korisnik čak i neće dobiti informaciju o Windows 11 sistemu.

Nemoguće varanjem instalirati Windows 11

Karli je objasnila u istom videu da korisnici neće biti u mogućnosti da prevare sistem zbog tzv. Group Policy opcije, kojoj neće biti dozvoljeno modifikovanje i promjene čak ni na trenutak.

Group Policy vam neće omogućiti da zaobiđete primjenu testa hardvera za Windows 11. I dalje ćemo vam blokirati nadogradnju vašeg uređaja na mašinama koje nisu podržane, jer zaista želimo da osiguramo da vaši uređaji ostanu duže podržani u svakom smislu i bezbedni“, objasnila je Arija Karli.

I pored zabrana iskusni i pritom mislimo veoma iskusni korisnici vjerovatno će naći neki način da instaliraju Windows 11 na svoj računar, ali to će ovaj OS učiniti daleko manje atraktivnim za prevare kakve sada postoje sa Windows 10 sistemom u smislu instalacije na bilo koji računar preko interneta torent izvora i na druge nedozvoljene načine.

Jednostavno, Microsoft Windows 11 sistemom očigledno pravi otklon od korisnika koji do njega da žele da dođu na nelegalan način i takoreći “zaključava sistem“ za buduću uspešniju distribuciju svog originalnog i premijum softvera.

Koliko će Windows 11 koštati i ostale pojedinosti objasnili smo u prethodnom tekstu.

Šta vi mislite o ovom Microsoft potezu?

Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Windows 11 operativni sistem
Izvor: Windows

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS