• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMD i NVIDIA dobijaju pravu konkurenciju: Stižu Intel Arc grafičke karte

Autor Marko Nešović

Na pomalo iznenađenje svih, Intel je danas predstavio svoj novi brend Arc za dugo najavljivane grafičke karte, uključujući i Xe HPG prve generacije i buduće modele grafičkih karti.

 Intel objavio brend svojih novih grafičkih karti Izvor: SmartLife / Intel

Novi Intel brend Arc pokrivaće ne samo hardver, već i softver i servise, a biće aktuelan i za nove generacije, počev sa pomenutom Xe HPG arhitekturom (DG2) kodnog naziva Alchemist. Grafike ove generacije pojaviće se početkom 2022. godine. Intel takođe naglašava da će njihove grafike podržavati moderne tehnologije kao što su hardverski ray-tracing, AI Super Sampling i DirectX 12 Ultimate.

Sve te tehnologije

Možda će vas zanimati

Da podsetimo, Ray tracing tehnologija omogućava bolje vizuelne efekte jer se slike generišu prateći putanju svetla kao piksele, simulirajući efekte sudaranja svjetla sa virtuelnim objektima usput. Ovo za rezultat ima realistični prikaz svjetla, ali zahtijeva poseban hardver grafičkih karti.

DirectX 12 Ultimate
Izvor: YouTube / NVIDIA GeForce

DirectX 12 Ultimate je najnoviji Microsoft API koji će predstavljati standard za igre nove generacije. Prve grafike koje podržavaju DX 12 Ultimate su NVIDIA RTX 3000 modeli.

AI Super Sampling je tehnologija koja renderuje igre na manjoj rezoluciji, pa potom koristi veštačku inteligenciju kako bi povećala kvalitet toga što vidite, pritom prikazujući igru u više frejmova i većoj rezoluciji.

Intel je u današnjoj izjavi rekao da je ovo ključni momenat u poslovanju ove kompanije kada su grafičke karte u pitanju. Arc brend predstavlja početak puta ove kompanije na polje igara i kreatora, dok će prvi proizvodi postati dostupni početkom 2022. godine.

Intel Arc grafike
Izvor: YouTube / Intel Gaming

U kratkom video snimku otkriveni su i kodni nazivi novih generacija koje će se pojaviti pod Arc kodnim imenom: Battlemage, Celestial i Druid. Za razliku od AMD-a, bar im kodna imena zvuče kul, dok AMD-u već godinama ne ide: Carrizo, Champlain, Godavari, Thuban, Toliman...

Osim ovo malo informacija, Intel se nije pretrgao sa dodatnim informacijama za svoje grafike, ali su prikazane igre koje lijepo rade na njihovom hardveru: Forza Horizon 4, PUBG, Rift Breaker, Crysis Remastered, Metro Exodus i druge.

Igre na Intel Arc grafikama
Izvor: YouTube / Intel Gaming

Prema nepotvrđenim informacijama iz Intel GPU tima stižu obećanja da ćemo o novim grafikama više čuti u narednim nedjeljama i mjesecima. Za sada nema najava, ali vjerujemo da će Inel predstaviti i desktop i mobilne grafike koje bi mogle da pariraju moćnim NVIDIA i AMD modelima.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS