• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi način borbe protiv piraterije: Microsoft koristi Ethereum blockchain da zaštiti Windows i Office

Autor Marko Nešović

Microsoft planira da iskoristi najveću prednost blockchain tehnologije, njenu transparentnost i neizmjenljivost, kako bi zaštitio svoje proizvode.

 Novi način borbe protiv piraterije: Microsoft koristi Ethereum blockchain da zaštiti Windows i Office Izvor: SmartLife / Unsplash / Max Bender

Ako je neki softver uvijek bio pri vrhu lista piratizovanog softvera, to su sigurno Windows i Office. Kao najpopularniji operativni sistem i alata za rad sa dokumentima, većina korisnika želi Windows i Office na svojim računarima, još ako ne mora da plati...

Novi plan kompanije iz Redmonda oslanja se na blockchain, tehnologiju na kojoj počivaju kriptovalute, ali čije osobine je čine odličnom za razne druge primjene. Blockchain ima osobinu nepromjenljivosti i transparentnosti, što je savršeno za upisivanje vlasništva nad ključevima za Windows, Office i slične softverske pakete.

Office
Izvor: Promo/Macworld.com

Argus

Razvojno odjeljenje kompanije Microsoft objavilo je istraživanje koje je sprovedeno sa istraživača kompanije Alibaba i Carnegie Mellon univerziteta, a koje je proučavalo blockchain sistem koji bi se koristio u borbi protiv piraterije.

Istraživanje se zove “Argus, potpuno transparentni sistem podsticaja za anti-piratske kampanje” i govori o novom, transparentnom sistemu koji koristi Ethereum blockchain kao svoju osnovu. Argus ima za cilj da obezbijedi mehanizam podsticaja, istovremeno štiteći podatke koji se prikupljaju od otvorene anonimne populacije izvještača koji prijavljuju pirateriju.

Suštinski, Argus podstiče prijavljivanje piraterije od strane korisnika, koji će za to dobijati naknadu. Najveći problem koji je definisan u istraživanju tiče se sistema distribucije, koji se može riješiti implementacijom novog sistema koji će obezbijediti prijeko potrebnu bezbjednost, uprkos svojoj transparentnoj prirodi.

Praćenje jedinstvenim žigom

Argus će u suštini omogućiti praćenje piratizovanog sadržaja do izvora koristeći algoritam vodenog žiga, koji je detaljno objašnjen u istraživanju. Svaki izvještaj o curenju, nazvan “Dokaz curenja podataka” sadrži proceduru za zaštitu podataka, tako da niko osim onoga ko je prijavio problem ne može da prijavi istu kopiju obilježenu žigom.

Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Mehanizmi zaštite

Sistem takođe posjeduje sistem zaštite podsticaja, kako bi se spriječilo da neki korisnik više puta prijavi sadržaj koji je procurio preko nekoliko različitih alijasa. Na ovaj način Argus će omogućiti aktivnije i efikasnije kampanje protiv piraterije na globalnom nivou, sa sve potpuno transparentnim novim mehanizmom.

Još jedan potencijalni problem je naknada za korišćenje Ethereum mreže. U izvještaju se navodi da je Argus optimizovao nekoliko kriptografskih operacija, kako bi se trošak prijave piraterije smanjio na ekvivalent slanja oko 14 ETH transakcija na javnoj Ethereum mreži, što je ekvivalent hiljadama transakcija.

Dodajte tome da bi Ethereum uskoro trebao da doživi najveće unapređenje u istoriji svog postojanja, koje bi omogućilo višestruko veći broj transakcija, pa nam se čini da ćemo sve više viđati nove tehnologije i sisteme koji se oslanjaju na blockchain, posebno Ethereum.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS