• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zračenje telefona i maligna oboljenja: Poslije 20 godina čekanja rezultat istraživanja je nedvosmislen

Autor Marko Čavić

Studija je sprovedena na 770.000 kandidatkinja u Velikoj Britaniji i zaključak je jasan!

 Zračenje mobilnih telefona rezultati istraživanja Izvor: Klever LeveL/ShutterStock.com

Mobilni telefoni kod osoba koje se smatraju prosječnim korisnicima ovih uređaja ne izazivaju mogućnost raka mozga zaključak je studije koju je sprovela International Agency for Research on Cancer (IARC) u okviru Svetske zdravstvene organizacije.

Istraživanje je obuhvatilo preko 776.000 žena u Velikoj Britaniji pod stručnim nadzorom pomenute Internacionalne agencije za istraživanje raka i dio je mnogobrojnih zvanično sprovedenih istraživanja na ovu temu od kad je devedesetih godina SZO označila mobilne telefone kao moguće izazivače malignih oboljenja, posebno raka mozga.

Možda će vas zanimati

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja ne postoji veza između zračenja mobilnih telefona i raka mozga kod ljudi koji telefon koriste prosječno, ali ni kod onih koji telefoniraju više od 10 sati nedjeljno.

Istraživači i naučnici su koristili podatke iz Million Women Study, ogromnog tekućeg istraživačkog projekta, koji je angažovao jednu od četiri od svih žena u Velikoj Britaniji rođenih između 1935. i 1950. godine.

Oko 776.000 učesnika popunilo je upitnike o korišćenju mobilnih telefona 2001. godine, a otprilike polovina njih je ponovo ispitana 2011. Učesnici su zatim praćeni u proseku 14 godina kroz njihove zdravstvene kartone u državnim zdravstvenim institucijama.

Izvor: SmartLife / HMD Global

Briga zbog zračenja telefona…

Mobilni telefoni se tokom telefoniranja drže blizu glave, pa radiofrekventni talasi koje emituju prodiru nekoliko centimetara u mozak, pri čemu su temporalni i parijetalni režnjevi najviše izloženi, što je dovelo do zabrinutosti da bi korisnici mobilnih uređaja mogli biti izloženi povećanom riziku od razvoja tumora na mozgu,

Ranije je IARC klasifikovao radiofrekventne talase kao "vjerovatno kancerogene", na osnovu pomenutih zabrinutosti i u odsustvu dovoljno naučnih dokaza o ovoj temi, a strahovi su nedavno ponovo pokrenuti lansiranjem 5G mreža širom sveta.

Ipak, dokazi iz najnovije studije pobijaju sve ove strahove i zabrinutost.

Karis Bets, menadžer zdravstvenih informacija u Cancer Research UK, rekla je:"Zabluda je da mobilni telefoni ili signali koje oni šalju izazivaju rak. Rezultati ove velike studije pružaju više dokaza koji govore da je to samo to - mit".

Profesor Malkolm Sperin, iz Univerzitetske bolnice Oksford, rekao je: "Ova studija sa Oksforda je dobrodošao dodatak korpusu znanja o riziku od mobilnih telefona. Uvijek postoji potreba za daljim istraživačkim radom, posebno pošto telefoni, bežične veze itd. postaju sveprisutni, ali ova studija bi trebalo da ublaži mnoge postojeće zabrinutosti".

Dr Majkl Džons, viši naučnik iz oblasti genetike i epidemiologije na Institutu za istraživanje raka u Londonu, rekao je: "Ova studija podržava nagomilane dokaze da upotreba mobilnog telefona u uobičajenim uslovima ne povećava rizik od raka mozga".

Svi naučnici i istraživači napomenuli su u zaključku i to da se tehnologije mobilnih telefona sve vrijeme poboljšavaju, tako da novije generacije koriste mnogo manje energije nego ranije, smanjujući rizik koji bi mogao da postoji za korisnike telefona koji čak i preteruju sa njihovom upotrebom.

Kako se dodatno zaštititi od zračenja mobilnih telefona

Kao i uvijek, prevencija je najbolji put, pa vas pozivamo da poštujete sljedeća pravila i zaštitite sebe maksimalno tokom korišćenja telefona:

  • Prislonite telefon na uvo tek kad se veza uspostavi, jer telefon najviše zrači prije prvog signala dobijene veze ili zauzeća u slušalici
  • Koristite slušalice, po mogućstvu one sa žicom kad god ste tako u mogućnosti
  • Tokom surfovanja internetom odmaknite telefon od sebe
  • Nosite telefon u ruci ili torbici, izbjegavajte nošenje telefona u prednjem džepu pantalona ili u džepovima košulje
  • Nemojte spavati pored telefona i nemojte ga držati pod jastukom i
  • Isključite Bluetooth i Wi-Fi kada ih ne koristite. 

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS