• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjere pritisak, šećer u krvi i temperaturu: Apple najavio nove opcije za svoje pametne satove

Autor Marko Nešović

Samsung Galaxy Watch4 serija pametnih satova dolazi sa ugrađenim senzorima za mjerenje krvnog pritiska, a Apple nagovještava da će njihovi satovi dobiti ove i slične funkcionalnosti... samo ne odmah.

 Nove opcije na Apple pametnim satovima Izvor: SmartLife / YouTube / Apple

Tokom razvoja nove tehnologije, Apple je naišao na neke probleme, tako da tehnologija neće biti spremna još koju godinu, doduše, tako bar pričaju poznati Apple insajderi. Apple ne odustaje od ove opcije, ali izgleda da je problem nastao u preciznom mjerenju pritiska, koje se nije pokazalo dovoljno dobrim.

Kao i uvijek Apple želi da mjeri pritisak na svoj način, a to znači bez preciznih brojki, jer što bi vam neko govorio koliki vam je pritisak, kada samo može da vas upozori da li je on prevelik. Za razliku od Samsung pametnih satova, koji daju precizne brojke krvnog pritiska, Apple želi potpuno nezavisno rješenje.

Još novina

Pored krvnog pritiska, Apple već neko vrijeme radi na metodama praćenja zdravlja, kao što je neinvazivni sistem mjerenja šećera u krvi za svoje nosive gedžete, ali i ova tehnologija još uvijek je daleko od upotrebljivog rješenja. Zbog toga Apple za sada želi da unapredi podršku za druge mjerače šećera u krvi koji se mogu povezati sa health aplikacijom.

Bogata softverska podrška

Prije lansiranja alata za mjerenje pritiska krvi, Health aplikacija za iPhone će dobiti ažuriranje koje će dodati opciju praćenja kvaliteta sna, praćenja uzimanja lijekova na vrijeme i praćenje ciklusa za žene. Praćenje uzimanja lijekova bi trebalo da omogući da skenirate svoje pakovanje lijekova, a da vas aplikacija upozorava kada da ih uzmete, naravno uz opcije ručnog korigovanja termina i doza.

Ono što bismo možda mogli da očekujemo na Apple Watch ove godine je senzor telesne temperature, koji bi značajno mogao da pomogne kod planiranja trudnoće, i generalne kontrole tjelesne temperature. Naravno, znajući Apple, vjerovatno ni ovde nećete dobiti informacije o tome kolika vam je zaista temperatura nego će vam stići upozorenje da je povišena.

Assistive Touch na Apple Watch
Izvor: YouTube / Apple Support

Još opcija

Pored temperature, novi Apple satovi bi trebali da mjere i opterećenje vašeg srca, odnosno njegov nepravilan rad, posebno ukoliko se takvo stanje ponavlja.

Apple je najavio i da će watchOS 9 omogućiti specijalni režim male potrošnje u kojem će sat raditi sa ograničenim funkcijama, ali će istovremeno koristiti i mnogo manje baterije.

Prema najavama očekujemo najmanje tri nova Apple Watch pametna sata ove godine, uključujući standardnu Seriju 8, jeftiniji SE model i skuplju, otporniju verziju namjenjenu ekstremnim uslovima i profesionalnim atletama.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS