• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uklonite lične podatke iz Google pretrage: Ukucajte broj telefona ili mejl i otkrijte ko sve ima informacije o vama

Autor Dušan Volaš

Google je objavio adresu za podnošenje zahtjeva za uklanjanje iz pretrage, ali važno je da znate nekoliko bitnih stvari u vezi sa tim!

 Kako izbrisati lične podatke iz Google pretrage Izvor: Unsplash/ Solen Feyissa

Mnogo puta smo do sada sebi postavili pitanje ko sve ima naše lične podatke, a ako želite da otkrijete odgovor na ovo pitanje, dovoljno je da u Google upišete svoj broj mobilnog telefona ili mejl adresu koju koristite.

Iznenadićete se koliko stvari cijeli svijet može da sazna o vama za svega nekoliko sekundi.

Možda će vas zanimati

Google je olakšao brisanje osetljivih ličnih podataka o pojedincima iz rezultata pretraživanja.

Američki tehnološki gigant zvanično je potvrdio da korisnici sad mogu da traže da se njihove adrese i telefonski brojevi uklone iz rezultata pretrage, a lični mejlovi i drugi podaci, takođe se mogu ukloniti iz rezultata.

Ovim potezom Google je omogućio korisnicima da još bolje zaštite svoju privatnost i bezbjednost na internetu - makar što se tiče Google Search sistema.

Google je godinama dobijao zahtjeve da omogući brisanje ličnih podataka iz rezultata pretraživanja. To uključuje podatke o bankovnom računu ili brojeve kreditnih kartica koje bi lopovi mogli da iskoriste za finansijske prevare. Nova, proširena i promijenjena Politika poslovanja u vezi sa privatnim podacima uslijedila je nakon godina snažnih pritisaka korisnika da se dopusti uklanjanje i drugih ličnih podataka s web lokacija.

Pogledajte kako se briše posljednjih 15 minuta pretrage:

"Laka dostupnost ličnih podataka za direktan kontakt na mreži može biti neprijatna", napisano je Google na blogu i nastavio: "Lični podaci mogu da se koriste na razne loše načine, uključujući neželjen direktan kontakt ili čak pretnje. Ljudi su nam dali povratne informacije da bi željeli da imaju mogućnost uklanjanja ove vrste informacija iz pretraživanja u nekim slučajevima".

Google prihvata zahtjeve za uklanjanje sadržaja putem svoje web stranice, a za obradu i odobrenje zahtjeva potrebno je nekoliko dana i zavisi od slučaja do slučaja. Kompanija je rekla da će proceniti sav sadržaj na stranici kako bi osigurala da ne ograničava dostupnost korisnih informacija, na primjer, ako se informacija pojavi u novinskom članku. Kompanija je dodala i to da neće uklanjati podatke koji su dio javnog zapisa na vladinim web stranicama ili zvaničnim izvorima.

Ovde ćete naći i kako da obrišete istoriju pretrage:

Takođe, važno je znati i to da iako se informacije mogu ukloniti iz rezultata pretraživanja, potrebno ih je ukloniti s izvorne web stranice kako bi se izbrisale s interneta.

"Važno je zapamtiti da uklanjanje sadržaja iz Google pretraživanja neće sadržaj ukloniti s interneta", objasnio je Google na svom blogu. Kompanija je dodala da biste mogli direktno da kontaktirate web lokaciju za hosting kako biste uklonili svoje podatke na internetu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS