• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google će vam zaključavati fajlove: Kontroverzna odluka koja utiče na privatnost ili odlična alatka?

Autor Marko Čavić

Kompanija Google staviće katanac na fajlove koje bude smatrala problematičnim - automatski.

 Google Drive može da zabrani fajlove korisnicima i zaključa ih, nova politika poslovanja Izvor: SmartLife / Google

Vjerovatno najpoznatija kompanija, ona koju mnogi ljudi izjednačavaju sa internetom, a posebno mejlom - Google - najavio je izmjene pravilnika za korišćenje online skladišta - Google Drive.

Ukratko, pojedini fajlovi koje ubuduće budemo dijelili putem Drive aplikacije i web klijenta za koji je dovoljan samo browser, a za koje Google procijeni da nisu u skladu sa propisima, mogu biti ograničeni na nalog vlasnika (dobiće obavještenje da je deljenje fajla drugima isključeno), u potpunosti uklonjeni, dok u slučajevima najgrubljeg kršenja samom korisniku čak može biti zabranjeno dalje korišćenje sopstvenog naloga!

Možda će vas zanimati

Za mnoge korisnike je ovo zastrašujuća pomisao, posebno za bezbjednosne stručnjake, naročito kad se uzme u obzir da bi takva odluka u praksi mogla da bude sasvim proizvoljna.

Pod parolom sprečavanja zloupotrebe i sajber kriminala, Google inače ne gleda blagonaklono na bilo šta što zamiriše na pirateriju, malware, phishing, govor mržnje, sadržaj koji je štetan za djecu ili eksplicitan sadržaj za odrasle.

Istina, postoje izuzeci.

Izvor: SmartLife / Google

Distribucija ovakvog sadržaja dozvoljena je u umetničke, edukativne, dokumentarne ili naučne svrhe, odnosno u izuzecima, koji su podložni volji odluke Google kompanije - da li će ih dozvoliti ili ne.

Ostaje nam da vidimo hoće li algoritam ili eventualno neki moderator koji na osnovu žalbe korisnika preispituje sadržaj umeti da prepozna šta je umetnost, a šta eksplicitan sadržaj, kao i na osnovu čega će se tumačiti i na koji način govor mržnje i posebno verbalno i drugi tipovi uznemiravanja. Jer, nemamo svi ista mjerila kad su ovakve stvari u pitanju, kao i koji je prag tolerancije…

Šta vi mislite o tome što je Google uradio?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS