• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje pokazalo: Rad od kuće ne smanjuje produktivnost

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

“Moramo ovo naučiti o ljudima, moramo ljude naučiti o ovome, a onda im moramo pomoći da to i primijene.“

 Rad od kuće prednosti i mane Izvor: Pexels

Imamo dobre vijesti za one koji uživaju da rade od kuće. Istraživački tim A&M univerziteta u Teksasu je sproveo novo istraživanje koja je otkrilo da veza između radnika i kompanije može ojačati radom na daljinu, navodi se u saopštenju koje je institucija objavila u petak.

Ovo je pogotovo tačno tokom prirodnih katastrofa i drugih događaja koji dovode do raseljavanja radnih mjesta. Konkretno, studija je istražila tehnološke podatke o zaposlenima prije, tokom i nakon uragana Harvi.

Možda će vas zanimati

Istraživači su otkrili da je ukupna upotreba računara opala za vreme uragana, ali se brzo vratila na prethodni nivo, sedam mjeseci nakon katastrofe.

U budućnosti će postojati veći procenat radne snage koja je uključena u neku vrstu tehnoloških aktivnosti u kancelarijskom stilu“, kaže Marks Benden, direktor školskog centra za ergonomiju. “Skoro svi zaposleni koje je studija pratila, bili su na istom nivou učinka kao prije uragana Harvi. Ovo je sada velika poruka za poslodavce, jer imamo nacionalne rasprave o tome da li zaposleni mogu da rade na daljinu ili po hibridnom rasporedu.“

Studija je išla dalje od procjene produktivnosti – ispitivani su i uzroci povreda na radnom mjestu. Utvrđeno je da je važno da zaposleni redovno uzimaju pauze, kako bi izbjegli povrede na radu.

Istraživanje kaže da ako radite na određeni način, određenim tempom, tokom određenog vremena, veća je vjerovatnoća da ćete doživjeti povredu zbog tog posla“, tvrdi Benden. "Ali ako radite malo manje i malo rjeđe, ili podijelite to vrijeme, ili imate neku određenu karakternu osobinu, kao što je pravilno držanje – manja je vjerovatnoća da se javi problem za vrijeme boravka na kancelarijskom poslu."

Benden je predložio da poslodavci sami predlože svojim zaposlenima da idu redovno na pauze i “napune baterije“, prije nego što završe sa poslom. Ovo bi, kako tvrdi, stvorilo zdraviju i produktivniju radnu snagu.

Ljudi koji su odlazili na predložene pauze bili su ukupno produktivniji, više su uradili od svojih kolega koji te pauze nisu koristili“, kaže Benden. “Moramo ovo naučiti o ljudima, moramo ljude naučiti o ovome, a onda im moramo pomoći da to i primene.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS