• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konačna odluka: Isti punjač za sve mobilne uređaje, čak i za Android i iPhone telefone

Autor Dušan Volaš

EU donijela odluku po kojoj sva prenosiva elektronika mora da koristi USB-C standard.

 EU donijela odluku o novom standardu punjača Izvor: YouTube / GalcoTV / Screenshot

Evropski zakonodavci su danas postigli sporazum kojim se obavezuje da sva prenosiva elektronika, koja se prodaju u regionu, mora koristiti USB-C port za punjenje. Novi zakon će se primjenjivati i na Apple uređaje koji trenutno koriste Lightning priključak za punjenje.

Ova odluka dolazi nakon više godina razmatranja. Prema izmijenjenim pravilima, svi budući pametni telefoni, tableti, kamere, e-čitači i drugi uređaji koji se prodaju u EU, moraju da imaju USB-C port do jeseni 2024. godine, mnogo ranije nego što se očekivalo..

Možda će vas zanimati

Cilj ovog sporazuma je da smanji fragmentaciju, elektronski otpad, kao i da uvede standard za brzo punjenje na više uređaja. Sporazum je dio širih napora EU da učini proizvode održivijim.

Iako je dogovoreno, Evropski Parlament i Savjet Evrope će prvo morati da odobre ovu promjenu, ali se ne očekuje da će biti ikakvih problema.

"Danas je zajednički punjač postao stvarnost u Evropi! Evropski potrošači su dugo bili frustrirani zbog višestrukih punjača koji se gomilaju sa svakim novim uređajem", rekao je Aleks Agijus Saliba, izvjestilac parlamenta. "Sada će korisnici moći da koriste jedan punjač za svu svoju prenosivu elektroniku. Takođe smo dodali odredbe o bežičnom punjenju kao sljedećoj evoluciji u tehnologiji punjenja, kao i o poboljšanim informacijama i etiketama za potrošače."

Taj standard brzog punjenja o kom se EU složila je USB Power Delivery, koji mnogi USB-C uređaji već podržavaju. Ne djeluje da bi ova odredba trebala da spriječi proizvođače da kreiraju sopstvene standarde brzog punjenja, već samo da njihovi uređaji paralelno moraju da podržavaju USB Power Delivery.

Očigledno, najveći proizvođač uređaja na kog će ovo uticati je Apple. Interesantno je da kompanija već koristi USB-C u mnogim uređajima, preostaje im samo da svoje nove gedžete, kao i iPhone, konačno usaglase sa novim sporazumom. Apple već neko vrijeme testira USB-C na iPhone uređajima.

Ostalo je još dvije godine do isteka roka, i ne očekujemo da će većina proizvođača previše odugovlačiti, ne bi li se povinovala ovoj odluci. Sigurno je samo da su potrošači na dobitku, jer više neće morati da sa sobom nose različite punjače i kablove.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS