• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Instagram će procjenjivati starost skeniranjem lica

Autor Dušan Volaš

Meta se udrižila sa kompanijom Yoti u provjeri starosti korisnika skeniranjem lica

 Instagram provjera starosti skeniranjem lica Izvor: Pexels

Kao i druge društvene mreže, Instagram se i dalje bori sa problemom korišćenja platforme onih mlađih od 13 godina. Kompanija sada testira manje konvencionalno rješenje - vještačku inteligenciju koja skenira lica i procjenjuje starost korisnika.

Instagram nije počeo da traži od novih korisnika da unesu svoj datum rođenja sve do 2019. godine, a zahtijeva provjeru starosti samo kada tinejdžeri pokušaju da izmijene datume rođenja, kako bi pokazali da imaju 18 ili više godina. Delimično je to razlog zašto 40% dece mlađe od 13 godina koristi ovu platformu i druge društvene mreže, prema studiji od prošle godine.

Možda će vas zanimati

Instagram trenutno sprovodi verifikaciju starosti tako što traži od korisnika da pošalju slike identifikacionog dokumenta, kao što su lična karta, vozačka dozvola ili izvod iz matične knjige rođenih. Kompanija sada testira dvije dodatne metode - društveno jamčenje i provjeru starosti putem video selfija.

Metoda zahtijeva da tri zajednička pratioca potvrde starost osobe, a oni takođe moraju da imaju više od 18 godina, da u to vrijeme ne garantuju ni za koga drugog, kao i da ispunjavaju druge mjere zaštite koje Instagram ima.

Metoda video selfija je veoma zanimljiva. Jednom kada neko postavi snimak sebe, Meta ga dijeli sa nezavisnom kompanijom pod nazivom Yoti, koja koristi mašinsko učenje obučeno na "stotinama hiljada“ slika, kako bi procijenila starost osobe.

Reči "Meta" i "deljenje podataka" ne izazivaju ružičasta osjećanja, ali kompanija insistira da Yoti tehnologija ne može da prepozna identitet osoba, kao i da obje kompanije brišu sve informacije sa svojih servera nakon što se proces završi.

Možete probati na ovom linku kako Yoti tehnologija radi. Mi smo je testirali na dvije odrasle osobe i detetu, a procjena je bila tačna.

Preciznost Yoti tehnologije varira u zavisnosti od faktora kao što su starosni rasponi, tonovi kože i pol – žene sa tamnijom kožom dobijaju najmanje tačnu procjenu (+/- 3,47 godina). Kompanija je saopštila da je njen sistem 98,91% tačan u identifikaciji 6-11-godišnjaka kao mlađih od 13 godina, ali nije pominjala 12-godišnjake. Yoti takođe tvrdi da je 99% tačan u pogađanju da li su ljudi od 18 godina stariji ili mlađi od 25 godina, što ionako ne bi bilo od velike koristi u ovoj situaciji.

Yoti tehnologija
Izvor: Yoti

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS