• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone proizvodnja značajno pogođena zatvaranjem fabrike, Apple se prvi put oglasio

Autor Ilija Baošić

Nulta COVID politika Kine je dovela do djelimičnog zatvaranja Foxconn fabrike, stvarajuči velike probleme u proizvodnji iPhone uređaja.

 Problemi za kompaniju Apple Izvor: YouTube / The Verge

Skoro svi iPhone uređaji se proizvode u Kini - 95%, da budemo precizniji - a 80% telefona se sklapa u jednoj Foxconn fabrici u Džengdžouu. Koliko ovakva centralizacija proizvodnje može biti problematična, najbolje pokazuje djelimično zatvaranje fabrike zbog kineske nulte COVID politike.

U potezu bez presedana, Apple je zvanično upozorio da će postizanje proizvodnih ciljeva biti teško u narednih nekoliko mjeseci, jer fabrika radi smanjenim kapacitetom, što će najviše uticati na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max telefona. Tehnološki gigant iz Kupertina nikada nije javno pričao o ovakvim stvarima.

Kako bi izbjegao ovakve situacije u budućnosti, Foxconn planira da učetvorostruči radnu snagu u svojim fabrikama u Indiji, prema izvorima iz lokalne vlade koji su dali izjavu za Reuters. Time će se broj radnika povećati sa sadašnjih 17.000 na 70.000.

Biće potrebno dvije godine za ovo proširenje, pa ne postoji šansa da se njime riješi trenutna kriza, ali najnoviji razvoj događaja može ubrzati planove kompanije Apple da smanji svoju zavisnost od Kine kako bi sprečio da se ova situacija ponovo dogodi.

JP Morgan analitičari tvrde da se proizvodnja čak 25% iPhone uređaja može preseliti u Indiju do 2025 godine, a Apple od septembra već proizvodi iPhone 14 telefone u ovoj zemlji, što predstavlja prvi put da ovaj gigant sklapa svoje flagship uređaje izvan Kine.

Pogledajte kako će izgledati iPhone 15 Ultra:

 (MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS