• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li diktafon prednost u odnosu na aplikacije za diktiranje na vašem pametnom telefonu?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Da li koristite diktafon? Ili ste se odlučili za praktičnu upotrebu pametnog telefona u svrhu snimanja govora? U nastavku ćemo objasniti prednosti i nedostatke obje varijante.

 Prednosti i mane diktafona i aplikacije za snimanje Izvor: Promo

U pravu ste ako se pitate da li je mašina za diktiranje i dalje potrebna u današnjem društvu, koje je prepuno vrhunskih pametnih telefona, i postoji odgovarajuća aplikacija koja je zamjenjuje.

Iskušenje da brzo izvučete mobilni telefon iz džepa, i snimate direktno i odmah, je preveliko.

Dakle, pogledajmo u čemu je bolji stari, dobro poznati diktafon, a gdje je prednost na strani aplikacije.

Snimanje

Pametni telefoni obično primaju zvučne signale sferno u svim smjerovima. To znači da često imate ružnu i dosadnu pozadinsku buku u glasovnom zapisu, osobito na sastancima.

Izvor: Promo

Diktafoni, s druge strane, imaju usmjerene mikrofone, kojima potiskujete ambijentalnu buku, a takođe se mogu podesiti u smislu osjetljivosti, kod kvalitetnijih modela. Ovdje se možete posebno fokusirati na izvor zvuka, čak i na većim konferencijama, s više učesnika.

Vrhunski uređaji, kao što je Olympus DM670, čak idu i korak dalje, i nude autentičan prostorni stereo zvuk sa svojim integrisanim sistemom od tri mikrofona, dok većina pametnih telefona snima samo mono.

Pametni telefoni, preko slušalica, mogu malo bolje pratiti direktne diktate. Ali i ovdje, bolji uređaji za diktiranje u konačnici imaju prednost, zbog boljih formata komprimiranih podataka bez gubitaka, koji omogućavaju i fleksibilniju dalju obradu.

Naravno, postoje i eksterni mikrofoni za pametne telefone, ali za novac koji tu treba uložiti možete nabaviti diktafon srednjeg ranga.

Naknadna obrada

Uz MP3 format, mnogi uređaji za diktiranje nude barem iste funkcije kao i dobre aplikacije za pametne telefone. Rezanje, preimenovanje, različiti načini reprodukcije i ostale funkcije, vjerovatno nisu problem ni za jednu varijantu.

Sa visokokvalitetnim diktafonima, kao što su Philips DPM 8000 ili Olympus DS – 2600, moguće je praviti promjene unutar glasovnih snimaka i dodavati informacije.

Prenos i dalja obrada na PC-u jedna je od ključnih kompetencija aparata za diktiranje. Kao rezultat toga, datoteke se obično mogu lako prenijeti.

Osim toga, mnogi proizvođači nude softver za radni proces pomoću kojeg možete lako koordinirati dalju obradu i transkripciju vaših glasovnih snimaka s drugim osobama.

Rukovanje

Iz svakodnevne upotrebe znamo da je korištenje pametnog telefona prilično jednostavno. Sa diktafonom, s druge strane, prvo se morate malo pozabaviti. Čini se da je ovdje jasna prednost na strani telefona.

Mnogi uređaji za diktiranje sada se također oslanjaju na dobro osmišljene operativne koncepte i pametnu upotrebljivost. Često korištene funkcije, kao što su: snimanje, reprodukcija ili spool, nalaze se uočljivo na prednjoj strani.

Pomoćne ili sigurnosne funkcije mogu se uključiti preko prekidača sa strane. Ono što se nalazi na drugom ili trećem nivou u meniju pametnog telefona, obično je brzo dostupno kao dugme na diktafonu. Nakon kraće obuke, rukovanje će biti daleko lakše.

Premium modeli imaju zgodnu kontrolu glasom.

Pribor

Mašine za diktiranje možete pričvrstiti na stativ i kontrolisati daljinski. Također, nožni prekidač vam omogućava da upravljate reprodukcijom vaših glasovnih bilješki bez upotrebe ruku. Uz vjetrobran, dosadna pozadinska buka može se efikasno filtrirati kada snimate na otvorenom.

Kao korisnik pametnog telefona, morate bez ovih pogodnosti.

Ako je potrebno, svoj diktafon možete nadograditi na kompletnu stanicu za diktiranje, i automatizovati snimanje glasa i dalju obradu koliko god je to moguće.

Sa mobilnim telefonom, s druge strane, brzo dostižete svoje granice.

Da zaključimo: pametni telefon je dovoljan za snimanje u svakodnevnom životu, ima svojih prednosti i svakako ga uvijek imate sa sobom. Međutim, ukoliko želite biti samo malo profesionalniji – vrijedi razmisliti o kupovini diktafona. U high-end području, prednosti su jasno izražene, i tu možete dostići profesionalni nivo na kom rade novinari, doktori ili advokati.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS