• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će prestići Apple: Procurile prve informacije o čipu koji će pokretati najmoćnije telefone

Autor Ilija Baošić

Ako vam nije bila jasna odluka iza 1+4+3 konfiguracije jezgara na aktuelnim flagship telefonima, novi Snapdragon će vas zbuniti još više.

 Snapdragon 8 Gen 3 prve informacije, 4 nm proces, konfiguracija Izvor: SMARTLife / Qualcomm

Qualcomm uveliko razvija svoj novi čipset koji će se naći u flagship telefonima sljedeće godine, a prema prvim informacijama ne samo da će jezgra imati do sada neviđenu konfiguraciju, već će proizvodni proces možda razočarati neke.

Kako tvrde insajderi iz Kine, Qualcomm će i sljedeće godine koristiti 4-nanometarski proizvodni proces kompanije TSMC za potrebe Snapdragon 8 Gen 3 (SM8650) čipa. Ipak, u pitanju nije N4 proces, već blago napredniji N4P, što je kompaniji iz San Dijega omogućilo da "ugura" bolje performanse.

Naravno, skok u performansama je sasvim očekivan, međutim, još uvijek nije jasno kako će se odluka o ostanku na relativno istom proizvodnom procesu odraziti na efikasnost i termalni menadžment novog čipseta. Ono što će posebno iznervirati zagrižene Android fanove jeste da će Apple svoj A17 čip izradini na 3-nanometarskom procesu, zbog čega će, bez sumnje, biti u prednosti.

Ipak, ono što je posebno interesantno jeste konfiguracija jezgara unutar novog Snapdragon čipseta. Kako tvrdi insajder @Digital Chat na Weibo mreži, 8 Gen 3 će i dalje imati 8 jezgara, od kojih će glavno jezgro biti dominantno, dok će se broj "performance" jezgara povećati na pet, a efikasnih smanjiti na dva, što daje veoma čudnu 1+5+2 konfiguraciju.

Glavno jezgro će biti Cortex-X4, a iako se pretpostavljalo da će brzina takta iznositi 3,4 GHz, glasine sada tvrde da je taj broj veći, odnosno 3,7 GHz, što je 15 odsto više nego 3,2 GHz na Snapgragon 8 Gen 2. Naravno, nije isključeno da su obe informacije tačne, odnosno da će veću brzinu takta dobiti samo Samsung telefoni, kao što je to bio slučaj ove godine.

Očekivano, grafika će biti nazvana Adreno 750, ali osim imena, još uvijek nema informacija o tome šta možemo da očekujemo. Uprkos čudnoj odluci da ostane na 4 nm i još čudnijoj konfiguraciji, nema sumnje da će Snapdragon 8 Gen 3, odnosno telefoni koje će pokretati, biti prave zvjeri.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS