• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgore ste prošli ako ste kupili iPhone 14 ili Galaxy S22, pokazalo istraživanje

Autor Ilija Baošić

Kupili ste iPhone 14 ili Galaxy S22? Pogrešan izbor ukoliko planirate da ih prodate.

 Polovni iPhone 14 i Galaxy S22 najveći pad vrijednosti istraživanje Izvor: YouTube / Simple Alpaca

U prosjeku, potrošači menjaju svoje pametne telefone na dvije i po godine, a jedan u 10 korisnika to čini svake godine. Sa porastom cijena ovih uređaja, kupovina novih modela po punoj cijeni često nije moguća, zbog čega mnogi ublažavaju trošak prodajom svog starog uređaja. Zato je veoma je važno da novi telefon vremenom izgubi što manje vrijednosti, a prema najnovijem istraživanju, kupci iPhone 14 i Galaxy S22 modela su najgore prošli u ovoj cikličnoj finansijskoj gimnastici.

Prikupljanjem cena preko 1.000 polovnih tehnoloških proizvoda na Amazon-u, sajt SimpleGhar je sastavio listu uređaja koji su na godišnjem nivou najviše izgubili na vrijednosti u poređenju sa cijenom prilikom lansiranja. Kada su pametni telefoni u pitanju, najgori je prošlogodišnji Samsung flagship.

Kako se navodi u istraživanju, Galaxy S22 je izgubio čak 40% svoje vrijednosti, ali nije jedini Samsung telefon koji se našao u vrhu neslavne liste. Tu su još i Galaxy A53 (36,78%), Galaxy A13 (36,67%) i Galaxy S21+ (36,16%). Zašto telefoni južnokorejskog giganta u tolikoj meri gube na vrednosti? Pretpostavka je da je razlog veliki broj modela koje ovaj proizvođač lansira na godišnjem nivou.

Kada je suprotni tabor u pitanju, iPhone uređaji su poznati po tome što vremenom najmanje gube na vrijednosti u poređenju sa Android-ima. Međutim, sada imamo dokaz da su kupci svjesni da prošlogodišnji regularni model, iPhone 14, nije bio na nivou Apple standarda. Isti čipset, isti dizajn i slične kamere kao na regularnom iPhone 13 modelu su doveli do toga da iPhone 14 izgubi 24,68% svoje vrijednosti, najviše do sada. Poređenja radi, iPhone 13 je izgubio 16,62%, a iPhone 12 10% svoje vrijednosti.

Ako uzmemo u obzir ove padove cijena, nije ni čudo da je tržište polovnih telefona u porastu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:47
iPhone 15 i iPhone 15 Plus
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS