• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korisnici protiv YouTube-a: Stigao odgovor na zabranu blokiranja reklama

Autor Dragana Božić

Globalna akcija YouTube-a, da korisnicima zabrani upotrebu blokatora oglasa, navela korisnike da potraže bolje alternative za čije suzbijanje YouTube još uvijek nema rješenje

 Youtube blokiranje reklama  Izvor: Unsplash

Nakon što jeYouTubepokrenuo globalnu akciju sa ciljem da spriječi dalju upotrebu blokatora reklama i pokuša da natjera korisnike se pretplate na YouTube Premium uslugu, ukoliko ne žele da im se oglasi prikazuju, ta platforma se sada suočava sa dvije posljedice takve odluke.

Sa jedne strane, korisnici širom svijeta zaista u velikom broju deinstaliraju blokatore, kako im pristup popularnoj video platformi ne bi bio potpuno blokiran. Sa druge, odluka YouTube-a je dovela do suprotnog efekta, pošto se rekordan broj ljudi okreće boljim alternativama za blokatoranje oglasa protiv koji YouTube još uvijek nema načina na se izbori.

Tako je jedan od najpopularnijih blokera za Google Chrome pregledač – Ghostery, za posljednjih mjesec dana imao tri do pet puta više instaliranja i deinstaliranja. Više od 90 odsto korisnika koji su deinstalirali tu ekstenziju su naveli potez YouTube-a kao razlog za svoju odluku.

Izvor: Youtube

Istovremeno, ovaj bloker bilježi i rast broja instaliranja od strane korisnika Microsoft Edge pretraživača.

Slično je i sa AdGuard blokatorom, čiji je broj deinstalacija sa standardnih 6.000 dnevno, od strane korisnika Google Chrome-a, tokom oktobra porastao na 11.000. Rekordan broj deinstalacija od čak 52.000 je zabilježen 18. oktobra. Međutim, kako se plaćena verzija pokazala imunom na YouTube zabranu, AdGuard je između 18. i 27. oktobra imao 60.000 instalacija.

Prema svemu sudeći, čini se da akcija YouTube-a navela korisnike da potraže bolje alternative za čije suzbijanje YouTube još uvijek nema rješenje. Među takvima je i NewPipe, YouTube-olika aplikacija sposobna da pokreće YouTube video zapise bez oglasa.

Ukoliko ste i vi među onima koji traže alternativna rješenja, ekstenzije kao što je uBlock Origin i dalje rade kada se koriste u Firefox-u. Takođe, i Adblock Plus nudi neke opcije kada je o blokiranju oglasa riječ.

Stručnjaci upozoravaju da bi insistiranje YouTube-a na blokiranju blokatora reklama moglo da dovede do pojave još složenijih taktika blokiranja. A to bi za posljedicu moglo da ima pojavu nenamjernih bezbjednosnih rupa.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS