• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung je najavio da će Galaxy S24 biti "najpametniji telefoni ikada"

Autor Miloš B. Jovanović

Južnokorejska kompanija je razvila sopstveni model generativne vještačke inteligencije – Samsung Gauss, koji će se uskoro naći u njenim uređajima među kojima je i predstojeća Samsung Galaxy S24 serija

 Samsung chatbot, Galaxy S24, veštačka inteligencija Izvor: Unsplash

Samo nekoliko dana nakon što je Ilon Mask demonstrirao rad Grok-a, njegovog konkurenta ChatGPT-u, Samsung je učinio isto. Južnokorejska kompanija je prikazala sopstveni model generativne veštačke inteligencije – Samsung Gauss.

Model, koji je razvijen u istraživačkom odeljenju Samsung Research, čine tri alata: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code i Samsung Gauss Image.

Samsung Gauss Language je veliki jezički model koji razumije ljudski jezik i u stanju je da odgovara na pitanja na isti način na koji to radi ChatGPT. Osmišljen je da korisniku pomaže, npr. prilikom pisanja i uređivanju imejlova, obrade i sažimanja tekstualnih dokumenata ili prevoda sa stranih jezika.

Samsung planira da taj jezički model ugradi u svoje pametne telefone, prenosne računare i tablete. Južnokorejska kompanija, međutim, nije saopštio da li on podržava i engleski i korejski kao jezike interakcije.

Samsung Gauss Code radi "u saradnji" sa pomoćnikom nazvanim code.i i usko je fokusiran na razvojni računarski kod. Namenjen je za pomoć programerima, kojima treba da ubrza pisanje koda. Iz Samsunga navode da će taj AI model podržavati "opis koda i kreiranje test primjeraka putem interaktivnog interfejsa", prenosi TechCrunch.

Kao što mu to i samo ime sugeriše, Samsung Gauss Image će biti zadužen za generisanje i obradu fotografija. Tako će, na primjer, moći da se koristi za konverziju fotografija niske rezolucije u slike visoke rezolucije. Taj alat trenutno interno koriste samo Samsungovi zaposleni, ali bi on "u bliskoj budućnosti" trebalo da postane dostupan širem broju korisnika.

Južnokorejski tehnološki gigant namerava da svojim modelom generativne veštačke inteligencije opremi sledeću generaciju svojih flagship telefona Samsung Galaxy S24 serije, za koje je krajem oktobra najvio da će biti "najpametniji AI telefoni ikada". S24 stiže početkom 2024. godine.

A zajedno sa dolaskom Samsung Gauss-a, južnokorejska kompanija je formirala AI Red tim, zadužen za pitanja bezbjednosti i privatnosti, od prikupljanja podataka do razvoja vještačke inteligencije. Ideja iza njegovog osnivanja je da upotreba vještačke bude zasnovana na načelima etičke inteligencije.

BONUS VIDEO:

Samsung ismeva iPhone
Izvor: Samsung US

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS