• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija progovorila srpski: YugoGPT – prvi regionalni jezički AI model bolji je i od Zakerbergovog

Autor Dragana Božić

Verzija YugoGPT jezičkog modela koja je puštena u rad, samo je prva iteracija koje će u narednim mjesecima svakako biti usavršavana, ističe njen autor Aleksa Gordić

 Vještačka inteligencija na srpskom jeziku Izvor: Aleksa Gordić

Prvi jezički model vještačke inteligencije za govorno područje bivše Jugoslavije – YugoGPT, koji se služi srpskim, hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom, pušten je u rad 25. decembra.

Njegov autor Aleksa Gordić, softverski inženjer sa diplomom beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, u postovima na društvenim mrežama LinkedIn i X je objavio da je YugoGPT u prvih 24 sata od lansiranja platforme, dobio 1.250 registrovanih korisnika. Novi ex-YU chatbot se nalazi na OVOM LINKU, gdje se možete registrovati za njegovo korišćenje.

"Nedavno sam objavio da je model po performansama nadmašio Mistral i LLaMA 2 (djelo laboratorije Meta AI, koju je osnovao Mark Zakerbreg) za srpski, bosanski, hrvatski i crnogorski jezik i da sada možete da se igrate s njim u našoj aplikaciji", istakao je on.

Verzija koja je puštena u rad je samo prva iteracija ovog AI jezičkog modela, a Gordić navodi da će ona u narednim mjesecima svakako biti usavršavana.

Gordić vjeruje da vještačka inteligencija treba da se služi svakim jezikom i navodi da je njegov sljedeći korak rad na višejezičnim AI modelima za kompanije. On je prije nekoliko dana na LinkedIn-u objavio i da je sa kolegom Tobijem Farmerom iz Kalifornije pokrenuo novi startup – Runa AI.

"Naš sljedeći korak će biti podizanje nivoa početnih ulaganja kako bismo ubrzali naš rad, nabavili GPU klaster i stvorili preduzetničku LLM platformu", najavio je on i pozvao sve zainteresovane kompanije koje žele da koriste YugoGPT da se jave.

Aleksa Gordić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2017. godine. Kao softverski i inženjer mašinskog učenja radio je u Microsoft-ovom razvojnom centaru Srbija (Microsoft Development Center Serbia), a potom i u Google-ovoj laboratoriji za istraživanje vještačke inteligencije DeepMind.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS