• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samsung Galaxy S24 Ultra: Najbolji postao još bolji - titanijum, ravan ekran i 7 novih verzija Androida!

Autor Ilija Baošić

Moćne performanse, vrhunsku materijali, veštačka inteligencija i obećanje koje je potreslo tržište!

 Samsung Galaxy S24 Ultra specifikacije Izvor: Samsung

Ranije nego što to inače čini, Samsung je na Galaxy Unpacked 2024 događaju predstavio svoju najnoviju seriju flagship telefona, a među njima i ono najbolje što kupcima može da ponudi u 2024. godini - Samsung Galaxy S24 Ultra.

Tim koji pobjeđuje ne treba mijenjati, i to je nešto čime se Samsung očigledno vodio. Međutim, iako je na prvi pogled u pitanju inkrementalno unapređenje u odnosu na prethodnika, nasljednik krunisanih Androida i najskuplji model u Galaxy S24 seriji donosi neke bitne promjene i unapređenja.

Pa, hajde da vidimo šta nam je to južnokorejski gigant spremio.

Prvi put - titanijum

Izvor: Samsung

Samsung nije previše komplikovao u vezi dizajna Galaxy S24 Ultra telefona. U pitanju je provjeren izgled koji je krasio Ultra modele u prethodne dve generacije, pa na prvu loptu nije vidljivo da izmjene postoje.

Na papiru, sa svojim dimenzijama od 162,3 x 79 x 8,6 mm, telefon je taman toliko širi, niži i tanji od prethodnika da se stare futrole ne mogu iskoristiti. Ipak, nisu samo dimenzije u pitanju - Samsung je promijenio i oblik telefona, koji dolazi sa ravnim ekranom i poleđinom, te se sada isključivo oslanja na zakrivljene bočne ivice rama zarad udobnosti u ruci.

A ram? Eh, ram...

Po prvi put, ram Galaxy telefona izrađen je od titanijuma, što kupci mogu pronaći samo na Ultra modelu, ali ne i na jeftinijim uređajima S24 serije koje krasi Armor aluminijum. Ovim potezom, Samsung je izjednačio kvalitet izrade iPhone 15 Pro serije, a svoj novi uređaj učinio otpornijim nego ikad prije.

Zapravo, to nije sve - Galaxy S24 Ultra je prvi telefon koji stiže sa Gorilla Glass Armor zaštitnim staklom. U pitanju je najnovije rješenje kompanije Corning, koja obećava još veću izdržljivost na oštećenja uzrokovana ogrebotinama, ali i za 75% smanjuje odsjaj u širokom spektru uslova. Dodatno, tu je i IP68 oznaka otpornosti na vodu i prašinu.

Ostale elemente dizajna smo već videli na prethodnim Ultra modelima. Donja strana uređaja je rezervisana za S Pen olovku, fiokicu za SIM, USB-C port i jedan od dva zvučnika stereo sistema (drugi u slušalici), dok se klasična postavka tastera nalazi na desnom boku.

Samsung Galaxy S24 Ultra dolazi u četiri boje: titanijum siva, titanijum crna, titanijum ljubičasta i titanijum žuta.

Odlazak zakrivljenog ekrana

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Samsung je 2014. godine svetu predstavio Galaxy Note Edge, svoj prvi telefon sa zakrivljenim ekranom. Od tog momenta, pa sve do juče, najmanje jedan aktuelni uređaj u ponudi je imao ovu karakteristiku. Međutim, taj niz je upravo prekinut, jer Galaxy S24 Ultra posjeduje ravan displej!

Odluka nije nečuvena. Displeji regularnih i Plus modela nisu zakrivljeni još od Galaxy S20 serije, a najveći konkurent, Apple, nikada i nije implementirao tu vrstu ekrana. Biće vrlo interesantno vidjeti kako će kupci prihvatiti ovaj potez.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kada je sam panel u pitanju, upotrebljen je Dynamic AMOLED 2X, nepromenjene dijagonale od 6,8 inča i brzine osvežavanja od 1 do 120 Hz. Samsung nije morao da izmišlja toplu vodu - paneli ovog proizvođača su odavno definicija kvaliteta - ali je svakako pozitivno da određena unapređenja postoje.

Pomoću Vision Booster tehnologije i unapređenog osvjetljenja koje može da dostigne maksimalnih 2.600 nita, prikaz na ekranu bi trebao da ostane savršeno jasan u svim uslovima, pa čak i na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Možda će vas zanimati

Snapdragon, veštačka inteligencija i 7 godina podrške

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kao ni prošle godine, kupci neće pronaći Exynos ispod "haube" Ultra modela. Umesto sopstvenog rešenja, Samsung je implementirao posebnu verziju najnovijeg i najmoćnijeg Snapdragon čipseta - Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy.

U pitanju je čip koji je Qualcomm posebno "naštimao" za južnokorejskog giganta, odnosno blago izmenio brzine takta. Teško je reći koliku bi prednost u performansama korisnici mogli da očekuju u odnosu na konkurente, ali ne verujemo da će razlika biti značajna, pogotovo jer je Snapdragon 8 Gen 3 već izuzetno moćno rešenje.

Iako su maksimalne performanse važne, jednako je važno da ih sistem hlađenja što duže održava na visokom nivou, što je pogotovo tačno u grafički intenzivnim igrama. Zato je Samsung implementirao 1,9 puta veću parnu komoru koja još bolje raspršuje toplotu i osigurava stabilnost čipseta u svim uslovima.

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Galaxy S24 Ultra pokreće najnoviji One UI 6.1 korisnički interfejs, zasnovan na Android 14 operativnom sistemu. Međutim, vest koja je potresla tržište jeste da će najnoviji Samsung telefoni dobiti čak 7 novih Android verzija i 7 godina sigurnosnih zakrpa, čime je izjednačila podršku koju Google daje Pixel 8 korisnicima, ali i prestigla Apple koji je dugo bio lider na ovom polju.

Takođe, Samsung je dobar deo prezentacije posvetio predstavljanju Galaxy AI veštačke inteligencije, koja nudi neke zaista interesantne funkcije i mogućnosti. Neke od njih uključuju prevođenje telefonskih razgovora, kao i razgovora uživo, što može biti veoma korisno prilikom rezervisanja ili samog boravka u inostranstvu. Na raspolaganju je i podrška pri pisanju poruka, transkripcija, kao i "Circle to Search" funkcija koja dozvoljava da uslikate fotografiju, a zatim zaokružite predmet koji želite da pronađete na internetu, poput para patika ili ručnog sata.

Nova i poboljšana periskopska kamera

Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Na poleđini Galaxy S24 Ultra telefona nalazi se sistem četvorostrukih kamera. Čine ga glavni senzor od 200 MP, ultraširokougaoni modul od 12 MP, telephoto kamera od 10 MP (3x optički zum), kao i nova i poboljšana periskopska kamera od 50 MP, sa 5x optičkim zumom.

Ukoliko se posmatraju samo specifikacije, moglo bi se zaključiti da je zum periskopske kamere unazađen u odnosu na prošlogodišnji. Međutim, Samsung obećava da to nije slučaj i da su fotografije koje su korisnici digitalno zumirali 10x zapravo boljeg kvaliteta od optički zumiranih na prethodniku. Proizvođač isto tvrdi i za "svemirski zum" od 100x.

Ostatak dostupnih modula kamere je nepromenjen, ali to ne znači da će i kvalitet fotografija biti isti. Za bolje rezultate je zadužena veštačka inteligencija i napredniji procesor signala slike unutar Snapdragon 8 Gen 3 čipseta, ali to je nešto čime ćemo se detaljnije baviti kada nam Ultra stigne na test.

Nepromenjena baterija

Uprkos nešto tanjem profilu telefona, kapacitet baterije ostaje na 5.000 mAh. Na raspolaganju je i ista maksimalna snaga punjenja do 45 W, za koju Samsung kaže da će dovoljna da se uređaj za pola sata napuni do 65%.

Tu je i podrška za bežično punjenje, kao i mogućnost obrnutog bežičnog punjenja drugih telefona, slušalica i pametnih satova.

Ultra pojeftinila u Srbiji

Izvor: Samsung

Samsung Galaxy S24 Ultra dolazi u tri konfiguracije - 12 / 256 GB, 12 / 512 GB i 12 GB / 1 TB. Interesantno, cena osnovne konfiguracije u Srbiji iznosi 169.999 dinara, što je 2.000 dinara manje nego što su domaći kupci morali da izdvoje prošle godine.

Kupcima je odmah na raspolaganju poseban period prednarudžbine, gde kupovinom jednog od uređaja dobijate model sa duplo većim memorijskim prostorom po ceni osnovne varijante, čime se mogu postići značajne uštede. Period prednarudžbine traje od 17. do 30. januara ili do isteka zaliha, a sve informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Galaxy S24 Ultra otpakivanje
Izvor: Samsung

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS