• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ko još ZOVE kad mu nešto treba?": Sve više mladih odbija da se javi na telefon

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Da li se vi javljate na telefon?

 Mlađe generacije ne žele da se jave na telefon Izvor: Pixabay

Nije tajna da između generacije Z i Milenijalci postoji kulturološki jaz, često im se mišljenja razilaze I imaju drugačije navike. U prvu generaciju spadaju mladi uzrasta od 16 do 24 godine, dok su Milenijalci nešto stariji, rođeni između 1980. i 1995. godine.

Ipak, kada je riječ o jednoj navici, ove dvije generacije dijele slično mišljenje. U pitanju je javljanje na mobilni telefon. U današnje vrijeme, kada smo zahvaljujući Internetu dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, ljudima je potrebno malo mira. To postižu tako što se jednostavno "isključe", tačnije utišaju mobilni telefon ili jednostavno izbegavaju pozive i samo odgovaraju na poruke.

Funkcija na mobilnom telefonu, "Ne uznemiravaj", često je korišćena kod mlađih generacija, što je i dokazala objava jednog muškarca na "X" društvenoj mreži.

"Neka djeca generacije Z drže mobitele na 'Ne uznemiravaj' 24 sata dnevno, 7 dana u nedjelji, tako da nikada ne moraju da se suoče s tjeskobom koju im izaziva javljanje na telefon", napisao je Maks Brns i pokrenuo raspravu. Tvit, koji je u međuvremenu obrisan, pregledan je preko pet miliona puta i skupio je preko hiljadu odgovora, prenosi Index.hr

"To je istina, ja ne znam ni kako zvuče moja obavještenja ili pozivi na telefonu", "Ko još ZOVE, napiši poruku kao normalna osoba", "Da, to sam ja", "Nema šanse da se javljam", potvrdili su pripadnici generacije Z. Istu naviku u zadnje vrijeme imaju i stariji. I dok su neki, poput Maksa, ostali u čudu zbog te navike, ubrzo su se javili i oni stariji te potvrdili da u zadnje vrijeme i oni rade isto kako bi izbjegli neželjene kontakte.

"Moj telefon je uvijek na 'Ne uzmeniravaj' s uključenom listom dozvoljenih kontakata. Na bijeloj si listi ako želim da razgovaram s tobom. Inače pošalji SMS ili ostavi poruku", napisala je jedna korisnica bivšeg Tvitera koja ima istu naviku i u četrdesetim godinama.

"Čak 99% poziva su prevaranti, osiguranja i spamovi. Ostalih 1% je moja mama", "Imam 35 godina i radim istu stvar. Notifikacije su naporne, a ako me zoveš bez najave - vjerovatno si prodavac", složili su se i ostali.

Prema studiji iz 2023. godine, 90% ispitanika, pripadnika generacije Z, priznalo je da ih telefonski razgovori plaše, a neki od ispitanih dodali su da je telefonski poziv jedna od stvari koje baš aktivno pokušavaju da izbegnu. "Nije to više stvar generacije, već toga što smo svi 0-24 dostupni i toga nam je dosta", zaključili su neki, piše Index.hr

Anketa

Da li vi izbegavate pozive na telefonu?

  • Da, ne javljam se...

    72.73% (8)

  • Ne, volim da pričam!

    27.27% (3)

Da li vi izbegavate pozive na telefonu?

Rezultati

(MONDO/T.B.)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS