• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revolucionarno otkriće: Računar može da postane znatno brži bez ikakve nadogradnje hardvera!

Autor Miloš B. Jovanović

Inovativni proces – "simultani i heterogeni multitreding" zasniva se na činjenici da se savremeni pametni telefoni, računari i drugi uređaji oslanjanju na rad više od jednog procesora

 Računar bolje performanse bez nadogradnje hardvera Izvor: Unsplash

Tim naučnika iz američke države Kalifornija otkrio je način da ubrza rad računara, odnosno da povećaperformanse njegovog hardvera bez ikakve hardverske nadogradnje. Istovremeno, proces do koga su došli, značajno smanjuje potrošnju električne energije.

Postupak do koga su stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije iz Riversajda (UCR) došli zasniva se na primeni pametnijih softverskih algoritama, za šta oni tvrde da bi mogao potpuno da promeni način na koji današnja tehnologija funkcioniše.

Njihovo otkriće ima ogroman potencijal, ne samo zbog povećanja performansi hardvera, već i zbog povećanja ukupne efikasnosti i značajnog smanjenja potrošnje energije.

Više procesora koji rade zajedno

Inovativni proces, nazvan "simultani i heterogeni multitreding" (engl. Simultaneous and Heterogenous Multithreading – SHMT) zasniva se na činjenici da se savremeni pametni telefoni, računari i drugi uređaji vrlo često oslanjanju na rad više od jednog procesora, navodi ScienceAlert.

Iako za "mozak" savremenih uređaja često koristimo termin "procesor", oni su opremljeni sa više procesora koji rade zajedno: centralnom procesorskom jedinicom (CPU), grafičkom procesorskom jedinicom (GPU), čipom za mašinsko učenje (TPU)...

Oslanjanje na specijalizovane procesore ima svoje prednosti, pošto se oni mogu konstruisati za izvršavanje specifičnih zadataka. Problem je, međutim, to što se oni istovremeno "miješaju" između različitih procesnih jedinica, što svakako utiče na brzinu rada računara i efikasnost izvršenja zadatih operacija.

Ovde je ključno to da se pokretanjem više "podzadataka" na nekoliko procesora istovremeno, povećava efikasnost njihovog izvršavanja i istovremeno smanjuje potrošnje energije.

Tri čipa u simultanom multitredingu

Istraživači su svoju pretpostavku testirali na konfiguraciji sa tri procesorske jedinice: ARM Cortex-A57 CPU, Nvidia GPU i Google Edge TPU. Tri čipa su, u simultanom i heterogenom multitredingu, pokazali 1,95 puta brže izvođenje zadatog koda uz, istovremeno, smanjenje potrošnje energije za čak 51 odsto.

Programski modeli se, u ovom procesu obrade podataka, usredsređuju samo na korišćenje najefikasnijih procesorskih jedinica za svaku deo programskog koda. Oni, pritom, nedovoljno iskorišćavaju procesorsku snagu unutar heterogenih računara, ističu kalifornijski stručnjaci.

Sve ove pretpostavke, međutim, još uvijek su u test fazi. Kalifornijski istraživači priznaju da bi trebalo savladati izazove kao što su definisanje pojedinačnih operacija koje bi obavljali različiti tipovi procesora, a zatim ponovno kombinovanje rezultata rada svih procesora bez ikakvog usporavanja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS