• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone pao sa visine od skoro 5 kilometra i ostao bez i jedne ogrebotine: Kako je to moguće?

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Nije važno da li ćete ispustiti telefon sa visine od 300 stopa ili iz Svemira. Rezultat će biti isti...", tvrde stučnjaci

 iPhone pao iz aviona i nije se razbio Izvor: Apple

Jedan potpuno netaknut iPhone pronađen je pored puta, nakon što je prethodno pao sa visine od 16.000 stopa, odnosno 4,9 kilometara. Telefon je ispao iz aviona kompanije Alaska Airlines, kada su sa njega na letu odletjela vrata.

Naravno, u tom trenutku svako bi pomislio da ne postoji apolutno nikakva šansa da će urađaj završiti bilo kako drugačije nego razbijen u paramparčad. To se, međutim, nije dogodilo, pošto je iPhone 14 Pro Max je, umjesto toga, aterirao na travu i ostao potpuno netaknut.

Ali ta informacija nije uvjerila novinarku The Wall Street Journal-a Džoanu Stern, koja je odlučila da potraži više ogovora i istraži cijeli slučaj. U potrazi za objašnjenjem, ona je razgovarala sa više stručnjaka.

Prethodno je izvela seriju testova, od kojih je ključni bio bacanje dva telefona – iPhone-a 14 i Samsunga Galaxy S23, sa visine po 300 stopa (92 metra) na travnatu površinu. I na kraju, nijedan telefon nije pretrpio nikakvu relanu štetu.

iPhone preživeo pad iz aviona
Izvor: YouTube / The Wall Street Journal

"Nije važno da li ćete ispustiti telefon sa visine od 300 stopa ili iz svemira. Rezultat će biti isti zbog nečega što se zove konačna (terminalna) brzina", rekao je bivši inžinjer NASA Mark Rober. Ovde je riječ o najvećoj brzini koju neki predmet može da dostigne prilikom slobodnog pada kroz fluid (kao što je npr. vazduh).

"Zbog mase, veličine i oblika pametnog telefona, njegova brzina pri padu će se povećavati sve dok ne postigne oko 60 milja na sat (odnosno 97km/h). Od tog trenutka, otpor vazduha će ga spriječavati da bude brži", objasnio je profesor fizike na Univerzitetu Jugoistočne Luizijane Ret Alejn. On je naveo da je visina od 300 stopa dovoljna da telefoni, sa i bez kućišta, mogu da dostignu svoje krajnje brzine.

Postoji i drugi koncept u fizici koje treba uzeti u obzir – usporavanje. Rober i Alejn se slažu da pad na travu ublažava pad predmeta koji i omogućava njegovo mekše usporavanje. Pad na tvrđe površine kao što su asfalt ili pločnik uzrokovao bi mnogo naglo usporavanje i vjerovatno doveo do primjetnih posljedica po uređaj.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS