• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Xiaomi telefoni dolaze iz fabrike sljedeće generacije o kakvoj Apple sanja

Autor Ilija Baošić

Xiaomi Mix Fold 4 stiže već ovog mjeseca, i to iz potpuno automatizovane fabrike!

 xiaomi telefoni se prave u pametnoj fabrici bez ljudi Izvor: Xiaomi, X / evleaks

Prije samo nekoliko dana smo imali priliku da čujemo glasine da se Xiaomi priprema da lansira Xiaomi Mix Fold 4, najtanji savitljivi telefon na svijetu, kao i da će to učiniti ovog mjeseca. Ukoliko su postojale sumnje, sada ih više nema - tehnološki gigant je potvrdio da će se premijera održati u julu 2024, ali i saopštio da se ovaj uređaj proizvoditi u fabrici o kakvoj Apple sanja.

"Najnoviji Xiaomi Mix Fold 4 i Xiaomi Mix Flip savitljivi telefone stižu iz pametne Xiaomi fabrike pametnih telefona sljedeće generacije", saopštila je kompanija putem svog zvaničnog Weibo naloga. Xiaomi kaže da je postrojenje "sljedeće generacije" ušlo u punu proizvodnju i dodaje da je riječ o "vodećoj u industriji, potpuno digitalnoj pametnoj fabrici koja je dostigla 100% automatizaciju ključnih procesa".

Fabrika se nalazi u Čangpingu, prostire se na 81.000 m2, a Xiaomi je u nju uložio 330 miliona dolara. Potpunu digitalizaciju i automatizaciju industrijske proizvodnje kompanija je postigla izgradnjom sopstvene "Xiaomi Surge Intelligent" proizvodne platforme koja služi kao mozak fabrike i mašinama daje mogućnost da same detektuju probleme sa opremom, donose odluke i izvršavaju zadatke.

Zapravo, možda i najimpresivniji detalj je da pametna Xiaomi fabrika može da radi 24 sata dnevno, bez ljudskih radnika. Sastoji se od 11 pogona, a izvršni direktor kompanije Lei Jun kaže da će proizvoditi 10 miliona flagship telefona godišnje. Pogledajte:

Prema ovim tvrdnjama možemo da zaključimo da je Xiaomi uspio da uradi ono što Apple još nije, ali o čemu već neko vrijeme sanja.

Krajem prošlog meseca smo saznali da kompanija iz Kupertina radi na tome da prepolovi radnu snagu u Foxconn fabrikama i automatizuje procese proizvodnje. Navodno, Apple je tu odluku donio nakon sukoba radnika i policije u novembru 2022. godine, ali nije mogao da je brže implementira zbog visokih inicijalnih troškova potrebne opreme.

(MONDO) 

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS