• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

938GB u sekundi – nevjerovatan rekord u brzini bežičnog interneta!

Autor Dušan Volaš

Da bi prevazišli ograničenja bežične tehnologije, stručnjaci su razvili novi pristup koji kombinuje naprednu elektroniku i tehnologiju nazvanu "fotonika" koja koristi svjetlost za generisanje radio informacija

 Rekordna brzina bežičnog interneta Izvor: Pixabay

Tim britanskih naučnika i inženjera sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) uspio je da bežičnim putem pošalje podatke brzinom od nevjerovatnih 938 gigabajta u sekundi (GB/s), koristeći rekordni frekventni opseg od 5 do 150 gigaherca (GHz).

Ta brzina je 9.380 puta veća od najveće prosječne brzine preuzimanja podataka u 5G mreži u Velikoj Britaniji, koja trenutno iznosi 100 megabita u sekundi (Mb/s). Ukupni propusni opseg (bandwidth) mreže od 145GHz više je nego pet puta veći od prethodno postignutog svjetskog rekorda bežičnog prenosa podataka.

Bežične mreže obično prenose podatke putem radiotalasa uskog raspona frekvencija. Trenutne metode bežičnog prenosa, kakve su Wi-Fi i 5G, uglavnom rade na niskim frekvencijama ispod 6GHz, ali zagušenje u tom frekventnom opsegu ograničava brzinu bežične komunikacije.

Izvor: UCL

Istraživači sa Odjeljenja za elektroniku i elektronski inženjering UCL-a uspeli su da prevaziđu taj problem slanjem podataka putem mnogo šireg opsega radijskih frekvencija, po prvi put kombinujući tehnologiju prenos signala radio-talasima sa optičkom tehnologijom. Njihovo dostignuće objavljeno je u  asopisu The Journal of Lightwave Technology.

Takva, dosta efikasnija, upotreba bežičnog spektra mogla bi da zadovolji sve veću potražnju za bežičnim kapacitetom prenosa podataka i povećanjem brzine u narednih tri do pet godina.

"Naše rješenje koristi više dostupnih frekvencija za povećanje propusnog opsega, uz zadržavanje visokog kvaliteta signala i fleksibilnost u pristupu različitim frekvencijskim resursima. Rezultat je superbrza i pouzdana bežična mreža, koja prevazilazi usko grlo u brzini između korisničkih terminala i interneta. Naš pristup po prvi put kombinuje dvije postojeće bežične tehnologije, elektroniku velike brzine i fotoniku milimetarskih talasa, kako bi prevladao ove prepreke. Novi sistem omogućava prenos velikih količina podataka neviđenim brzinama, što je ključno za budućnost bežičnih komunikacija", izjavio je doktor Džišin Liu iz Odjeljenja za elektroniku i elektronski inženjering UCL.

Izvor: Shutterstock

Da bi prevazišli trenutna ograničenja bežične tehnologije, istraživači UCL-a su razvili novi pristup koji kombinuje naprednu elektroniku, koja radi u rasponu frekvencija od 5 do 50GHz, i tehnologiju nazvanu "fotonika" koja koristi svjetlost za generisanje radio informacija, koja takođe dobro funkcioniše u istom frekventnom opsegu.

Nova tehnologija prenosa podataka ima potencijal da revolucionizuje brojne sektore, dok korisnici mobilnih telefona od nje mogu da očekuju ​veće interneta brzine i značajno stabilnije veze, prenosi ViDi. A to u praksi znači da, ako je danas za preuzimanje dvosatnog filma u 4K Ultra HD formatu (oko 14GB), u 5G mreži brzine 100 Mb/s, potrebno oko 19 minuta, sa novom tehnologijom će za to biti potrebno – samo 0,12 sekundi.

Tehnologija je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, a stručnjaci rade na konstruisanju prototipa sistema koji će moći da se koristi za komercijalno testiranje. Ako se ono pokaže uspješno, tehnologija bi mogla biti spremna za ugradnju u komercijalnu opremu u narednih tri do pet godina.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS