• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi testovi pokazuju: Android telefoni sljedeće generacije biće moćniji od iPhone-a!

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Ako je vjerovati rezultatima sintetičkih testova, Apple očekuje hladan tuš na premijeri Snapdragon 8 Elite čipa.

 Snapdragon Summit 2024  Izvor: Shutterstock

Qualcomm će u ponedjeljak, 21. oktobra, održati Snapdragon Summit 2024 događaj, na kojem će, između ostalog, biti predstavljen čipset koji će pokretati najmoćnije pametne telefone sljedeće generacije, i to pod novim imenom - Snapdragon 8 Elite.

Znamo da će novo rješenje biti izrađeno na N3E 3 nm proizvodnom procesu kompanije TSMC, kao i da će donijeti Oryon jezgra koja je Qualcomm sam dizajnirao. Iako premijera tek treba da se desi, sada smo saznali i šta možemo da očekujemo na polju performansi zahvaljujući procurjelim rezultatima sintetičkih testova.

Na osnovu fotografije do koje su došli Smartprix i OnLeaks, Snapdragon 8 Elite biće ogromno unapređenje u poređenju sa još uvijek aktuelnim Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom. I ne samo to, već i najmoćniji čipset sljedeće generacije, bolji od Dimensity 9400, ali i od Apple A18 Pro čipa.

Snapdragon 8 Gen 3 smo ove godine ekstenzivno testirali, a njegov rezultat u Antutu testu se u zavisnosti od modela "vrtio" oko 2 miliona. Ako je vjerovati procurjeloj fotografiji, na kojoj je prikazan prototip realme GT7 Pro telefona u kojem se nalazi Snapdragon 8 Elite, brojke u istom testu će premašivati cifru od 3 miliona.

Izvor: @OnLeaks / @Smartprix

Novi realme je na slici upoređen sa najboljim Apple čipsetom, koji je ostvario 1,65 miliona poena u Antutu testu. Međutim, to ne znači da je A18 Pro skoro duplo gori. Antutu je jedan od onih testova čiji rezultat nije uporediv sa uređajima iz suprotnog tabora.

Daleko relevantniji je Geekbench, a rezultat ovog testa je procurio nešto ranije, te znamo da je Snapdragon 8 Elite na njemu ostvario nevjerovatnih 3.216 i 10.051 poena u single, odnosno multi-core performansama. A18 Pro na istom testu dostiže gotovo identične single-core performanse, ali multi-core ne preskače 8.000 poena.

Baš kao A18 i A18 Pro, očekuje se da će i Snapdragon 8 Elite biti dostupan u dvije verzije. Brzina takta dva glavna jezgra kod regularne verzije trebala bi da dostiže 4,09 GHz, dok se za ista jezgra kod overklokovane verzije očekuje 4,32 GHz. Naravno, ovo su još uvijek nepotvrđene informacije, a zvanične ćemo saznati u ponedjeljak, tokom Snapdragon Summit 2024 događaja.

(MONDO/SmartLife)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS