• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o zaradi Lige šampiona: Zvezdi bar 20 miliona evra, najviše Bajernu!

Autor mondo.rs

Pogledajte koliko je koji od timova iz grupne faze Lige šampiona zaradio ove jeseni... Crvena zvezda je na 31. mestu!

 Zarada-Liga-sampiona-Crvena-zvezda-20-miliona-evra-sportske-vesti Izvor: MONDO

Grupna faza Lige šampiona završila se prošle nedelje, ovog ponedeljka saznali smo parove osmine finala, a vreme je i za analizu finansijske dobiti za 32 najbolja kluba Evrope!

Poznato je da najjače UEFA takmičenje iz godine u godinu povećava nagrade za učesnike grupne faze Lige šampiona, a tako je bilo i u takmičarskoj 2019/20 gde je sam plasman donosio "čistih" 15,25 miliona evra, međutim to nije sve.

Možda će vas zanimati

Tu je novac i od UEFA koeficijenta, TV prava, kao i bonusa za rezultate...


Tako je Bajern Minhen zaradio rekordnih 81,5 miliona evra ove jeseni u grupnoj fazi Lige šampiona - tu su čak 15,25 za učešće, 9,5 za plasman u nokaut fazu, 18 miliona za rezultate (šest pobeda), 33,2 od UEFA koeficijenta i 5,7 od TV prava.

Još čak sedam klubova je zaradilo više od 75 miliona evra: Barselona, Juventus, Mančester siti, Liverpul, Pari sen Žermen i Real Madrid, a nisu loše prošli ni ostali.


Primera radi, Čelsi je "jedva" prošao u osminu finala i zaradio je 73,4 miliona evra, što govori da se uvek više isplati igranje Lige šampiona, dok je najmanje novca od svih timova koji su prošli u drugu fazu takmičenja zaradila Atalanta - 39,9 miliona evra.

Od klubova koji su ispali iz Lige šampiona najviše je profitirala Benfika - čak 50,9 miliona evra, a razlog je istorijski UEFA koeficijent koji im donosi čak 28,8 miliona evra, pa mnogo manji uticaj na zaradu sada ima novac od TV prava. UEFA tako od nedavno više vrednuje "istoriju" klubova, a očekivano najviše od toga profitira najuspešniji klub Evrope - Real Madrid.

Što se tiče Crvene zvezde - ona je zaradila najmanje 20,4 miliona evra od grupne faze Lige šampiona, ne računajući novac stečen kroz kvalifikacije (660.000 evra).



Zvezdi sleduje osnovnih 15,25 miliona evra za učešće, još 2,7 miliona evra za pobedu nad Olimpijakosom i 300.000 evra kao "bonus" od neraspoređenog novca za remije (ukupno 3 miliona evra), kao i još 2,2 miliona evra zbog UEFA koeficijenta.

U konačnu sumu nije uračunat novac od TV prava koji u slučaju Crvene zvezde, kao i svih ostalih timova "van" najboljih pet liga Evrope - nije poznat.

Ukupno gledajući, Crvena zvezda je pretposlednja po zaradi u grupnoj fazi Lige šampiona - ispod je samo Slavija Prag (18,2 miliona evra). Primera radi, Dinamo Zagreb je zaradio 27,8 miliona evra - od kojih je čak 7,8 za UEFA koeficijent.

U pitanju je koeficijent za prethodnih deset godina u UEFA takmičenjima, a prema njemu Crvena zvezda je 103. klub Evrope, dok je Dinamo 66.

Opširnije o zaradi u Ligi šampiona pogledajte ispod...

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC