• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vozimo automobile do izdisaja": Za deceniju u BiH uvezeno pola miliona polovnih vozila

Autor Dušan Volaš

U BiH je u zadnjih deset godina uvezeno više od pola miliona polovnih vozila, dok je uvoz novih vozila gotovo šest puta manji.

 uvoz polovnih auta bih Izvor: Mondo/Dušan Volaš

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka 2011. godine dio kraja 2020. godine u BiH je uvezeno 517.253 polovnih vozila, dok je u tom periodu uvezeno svega 87.555 novih vozila.

To znači da se u BiH godišnje u prosjeku uveze oko 52.000 polovnih vozila, a ako je suditi po prvih šest mjeseci, kada je uvezeno 21.359 "polovnjaka" sličan trend će biti nastavljen i u ovoj godini.

Možda će vas zanimati

Automobili uvezeni u proteklih deset godina ukupno su koštali 6,1 milijardu maraka.

Zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je da se bogate zemlje rješavaju automobila kada pređu 150.000 kilometara, a da upravo ta vozila mi uvozimo.

"Prosječna godišnja kilometraža je 30.000 kilometra, a mi kupujemo vozila koja su stara minimalno pet godina, tako da u najboljem slučaju vozila koja uvozimo dođu sa 150.000 pređenih kilometara. To je vrijeme kada treba ulagati u vozilo i bogate zemlje se oslobađaju takvih automobila. S obzirom na to da naši građani nisu u finansijskoj mogućnosti da kupuju nova vozila, mi kupujemo upravo te automobile. To svakako negativno utiče i na bezbjednost u saobraćaju“, rekao je Radović za portal "Capital".

Dodao da je, s obzirom na naš standard, teško očekivati da će se u skorije vrijeme odnos uvoza polovnih i novih automobila promijeniti.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da ovi podaci najbolje govore o tome kakav je standard građana BiH. Kaže da je za mnoge građane RS i BiH i "golf 2", koji je star 30 godina, dobro prevozno sredstvo jer za bolje nemaju novca.

"Jedan od parametra siromaštva svakako je i kupovina polovnih automobila. Mi vozimo automobile do izdisaja. Prosječna starost voznog parka u BiH u ovom momentu je preko 20 godina, a to samo pokazuje do kog nivoa bijede su nas dovele vlasti", kaže Pavlović.

Ferari plaćen pola miliona KM

U BiH postoji i određen broj ljudi koji za kupovinu automobila izdvajaju pravo malo bogatstvo. Tako je u prvih šest mjeseci, najskuplji uvezeni automobil koštao čak 489.457 KM, a riječ je o automobilu Ferrari, tip F 142 za kojeg je njegov vlasnik platio i 83.260 KM dažbina. Među najskupljim uvezenim automobilima u BiH u ovoj godini su i dva Lamborghinija koji su koštali po 426.000 KM.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE