• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sitigrupa prodaje petinu imovine

Sitigrupa je pretrpela gubitak od 5,1 milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine.

 Sitigrupa prodaje petinu imovine Izvor: MONDO

Najveća američka banka, Sitigrupa, teško pogođena hipotekarnom krizom, odlučila je da proda 400 milijardi dolara svoje imovine da bi lakše povratila profitabilnost posle velikih gubitaka.

Dezinvesticija petine aktive najveće američke finansijske kompanije obaviće se u naredne tri godine, a prvo će se prodati imovina koja ne pripada ključnoj delatnosti, najavio je izvršni direktor banke Vajkram Pandit, koji je na toj funkciji tek pet meseci.

Sitigrupa je pretrpela gubitak od 5,1 milijardu dolara u prvom kvartalu ove godine, a imala je i više od 45 milijardi dolara gubitaka i otpisa nenaplativih potraživanja od prošlogodišnjeg sloma tržišta hipotekarnih kredita. Svoj platni spisak će još smanjivati, iako je dosad ove godine najavila otpuštanje 13.200 radnika.

Banka već radi na dezinvestiranju najmanje 65 milijardi dolara aktive, uključujući mrežu kreditnih kartica "Dajners klab internešenel" i druge ogranke, prenela je agencija Blumberg.

Pandit (51) je akcionarima poručio da će biti "još" prodaje imovine. Nasledivši na ovoj funkciji prethodnika Čarlsa Prinsa u decembru, on je već obezbedio 44 milijarde dolara svežeg kapitala, više od bilo koje druge finansijske kompanije u SAD, kroz prodaju akcija i privatne plasmane investicionim fondovima pod kontrolom stranih vlada, uključujući vladu Abu Dabi.

U finansijskim krugovima se procenjuje da će se banka osloboditi i više od 200 milijardi dolara zajmova i hartija od vrednosti da bi učvrstila svoj kapital.

Pandit je rekao da Sitigrupa ima oko 500 milijardi dolara sporedne "nasleđene" imovine, izrazivši očekivanje da će ta imovina, uglavnom prodajom, biti svedena u naredne dve do tri godine na manje od 100 milijardi dolara.

Za vreme mandata Prinsa, aktiva Sitigrupe je narasla za 689 milijardi dolara u periodu od 2005. do 2007, na oko 2,2 biliona dolara, ali je on morao da podnese ostavku u novembru prošle godine zbog rekordnog gubitka u četvrtom kvartalu od skoro 10 milijardi dolara.

Akcije Sitigrupe su tokom jučerašnjeg poslovanja na Njujorškoj berzi pale 20 centi, na 24,10 dolara po akciji. Od kraja 2006. godine naovamo izgubile su više od 50 odsto svoje vrednosti. Odlukom Pandita, dividenda akcionarima za prvi kvartal ove godine smanjena je za 41 odsto.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE