• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život u Moskvi skuplji nego u NJujorku

Moskva je najskuplji grad na svetu za strane radnike i jedan i po puta je skuplja od NJujorka, Šangaja, Amsterdama i Madrida.

 Život u Moskvi skuplji nego u NJujorku Izvor: MONDO

Moskva je najskuplji grad na svetu za strane radnike i po troškovima života je jedan i po puta skuplja od NJujorka, Šangaja, Amsterdama i Madrida, saopštila je američka konsultantska firma za ljudske resurse "Merser".

U godišnjem izveštaju te firme o životnim troškovima se navodi da je drugo mesto po skupoći zauzeo Tokio, pretekavši London, dok se Oslo, usled velike zarade Norveške od prodaje nafte, popeo čak šest mesta i zauzeo četvrtu poziciju, preneo je Rojters.

Prestonica Paragvaja, Asunsion, ponela je titulu najmanje skupog velikog grada već šestu godinu zaredom, u izveštaju kojim su obuhvaćene cene više od 200 artikala u 143 grada sveta.

Moskva je ostvarila indeks troškova života od 142,4, dok najskuplji američki grad, NJujork, ima 100 poena i pao je sedam mesta, na 22. poziciju liste najskupljih gradova sveta.

U saopštenju za štampu "Mersera" se navodi da je kretanje deviznih kurseva odgovorno za većinu promena na ovogodišnjoj listi, budući da je vrednost rublje, evra i još nekih valuta porasla u odnosu na američki dolar, tako da su gradovi u SAD postali relativno jeftini.

Zemlje sa visokim stopama privrednog rasta takođe beleže veliko povećanje životnih troškova, pa su Sao Paulo u Brazilu i turski finansijski i kulturni centar Istanbul ostvarili najveći skok na listi najskupljih svetskih gradova.

Izveštaj firme "Merser", koji obuhvata troškove stanovanja, prevoza, oblačenja i zabave, ima za cilj da pomogne multinacionalnim kompanijama i vladama da odrede visinu plate za radnike koji rade izvan matične zemlje.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE