• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korist od jednostrane primene Sporazuma sa EU

Snižavanjem carina pale bi cene automobila i drugih roba, tvrdi Mlađan Dinkić. Cena za NIS treba da bude predmet posebnog ugovora.

 Korist od jednostrane primene Sporazuma sa EU Izvor: MONDO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je u sredu da podržava predlog o jednostranoj primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, što bi značilo da Srbija počne sa snižavanjem carina, kao što je i predviđeno samim sporazumom.

"Primera radi, carina za automobile bi trebalo da se spusti sa 20 na 17 posto za EU, pa onda dodatno od januara da se snizi na 14. Mi čak idemo sa predlogom od 10 posto, da idemo sa bržom liberalizacijom nego što je predviđeno sporazumom", rekao je Dinkić za radio "Dojče vele".

Ovakvim potezom, objasnio je on, želimo da pomognemo našim građanima da mogu jeftinije da kupuju automobile i da osete konkretnu korist od približavanja Srbije Uniji.

"Carina za automobile iznosiće od 1.januara 10 odsto za zemlje EU, a videćemo koliko će ostati za druge delove sveta... Isto tako će pojeftiniti i druga roba. Želimo da damo jasnu prednost zemljama EU. Predlog (komesara za proširenje EU) Olija Rena je vrlo pragmatičan i mislim da ga treba prihvatiti", rekao je Dinkić.

"Mi već imamo dugi niz godina bescarinski izvoz naših proizvoda na tržište EU i zapravo primena ovog sporazuma u ekonomskom smislu više pogoduje samoj EU, jer će Srbija krenuti da snižava carine, što će olakšati plasman proizvoda iz EU u Srbiju", objasnio je Dinkić.

On je kazao da je razočaran ponašanjem Holandije, jer je svoju unutrašnjepolitičku situaciju stavila iznad nekih evropskih interesa, ali da, s druge strane, ohrabruje činjenica da čak 25 zemalja EU podržava primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Odluka da taj sporazum ostane blokiran, prema njegovim rečima, Srbiji ne šteti u ekonomskom smislu, već je problem u političkom, psihološkom smislu, jer nam usporava put dostizanja statusa zemlje kandidata.

Cena za NIS treba da bude predmet posebnog ugovora

Dinkić je izjavio da ratifikovani energetski sporazum sa Rusijom ne sadrži cenu za Naftnu industriju Srbije, koja treba da bude predmet posebnog, detaljnog ugovora.

"Pregovori tek treba da počnu oko ugovora. Sam sporazum je ratifikovan i on je, naravno, nepromenjiv. Ali, sporazum ne sadrži cenu za NIS, već ona treba da bude predmet posebnog, detaljnog ugovora", rekao je Dinkić za radio "Dojče vele".

"Očekujemo da ruska delegacija dođe da o ovom, ali i o drugim pitanjima razgovaramo iduće nedelje. (Ruski ministar) Sergej Šojgu je najavio dolazak i pristupićemo razgovorima o NIS-u, paralelno sa razgovorima o kapacitetu magistralnog gasovoda i podzemnog skladišta u Banatskom dvoru", kazao je Dinkić.

Na kraju bismo želeli, naglasio je on, da dođemo do jedinstvenog ugovora, koji će istovremeno tretirati sva ova pitanja.

"Naravno, imamo u vidu da je realna procena vrednost NIS-a 2,2 milijarde evra i želimo da se ta procena uvaži u ovim pregovorima, a postoji više modaliteta kako možemo doći do toga. To mora biti dogovor obe strane, videćemo kada razgovori krenu", rekao je potpredsednik srpske vlade.

Na pitanje kakvi su izgledi da ruski partner izađe u susret novim zahtevima, ako se zna da Gasprom nema nameru da ponudi više od iznosa koji se navodi u sporazumu, Dinkić je rekao da je partnerski odnos moguće imati samo ako su oba partnera zadovoljna dogovorom.

"Ukoliko razmišljaju na dugi rok, a ja sam ubeđen da tako razmišljaju, i ukoliko žele partnerski odnos, takav odnos je moguće imati samo ukoliko su oba partnera zadovoljna dogovorom", kazao je on.

"Ukoliko postoji neka vrsta nerešenih pitanja, to može opterećivati saradnju u budućnosti i ja sam siguran da će posle razgovora, koji neće biti završeni za jedan dan, doći do poboljšanja i sklapanja ugovora koji je u obostranom interesu", rekao je Dinkić.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE