• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peti rekord cene nafte

Nafta je u utorak postavila novi rekord, peti dan za redom.

 Peti rekord cene nafte Izvor: MONDO

Laka američka nafta za aprilske isporuke poskupela je za 85 centi na 108,75 dolara za barel, pošto je za kratko dodirnula nikad zabelezenih 109,20 dolara. U Londonu, severnomorski Brent je danas skuplji za 90 centi i prodaje se za 105,06 dolara.

Mnogi analitičari smatraju da iza naglog rasta cene sirove nafte poslednjih meseci stoji spekulativno ulaganje fondova na tržištu sirovina, podstaknuto padom vrednosti dolara. Američka valuta je danas pala u odnosu na japanski jen na najniži nivo u tri godine.

Ugovori za terminsku isporuku nafte nude zaštitu od pada vrednosti dolara, a stranim investitorima su, u vreme kad je taj pad intenzivan i uporan, privlačnije upravo sirovine koje se plaćaju u dolarima.

Analitičari takođe navode da su porasla očekivanja da bi američka Uprava saveznih rezervi mogla ponovo da smanji kamatne stope. "Niže kamatne stope bi dovele do rasta likvidnosti, što znači da će doći do daljeg slabljenja dolara i rasta inflacije u SAD. Investitorima je u takvoj situaciji bolje da sredstva ulože u sirovine radi zaštite od inflacije", objasnio je analitičar konsultantske firme "Pervin end Gerc" (Purvin&Gertz) Viktor Šam (Victor Shum).

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE