• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovinski rat "samleo" Kinu: Najmanji ekonomski rast u više decenija

Autori mondo.rs Autori Beta

Kina je u prošloj godini zabeležila najmanji ekonomski rast u više decenija, posle izbijanja trgovinskog rata Pekinga i Vašingtona.

 Trgovinski rat "samleo" Kinu: Najmanji ekonomski rast u više decenija Izvor: Tanjug/AP Photo/Aung Shine Oo

Analitičari predviđaju da bi potpisani privremeni trgovinski sporazum dve sile mogao da doprinese oživljavanju kineske privredne akivnosti.

Druga po veličini ekonomija u svetu imala je prošle godine rast od 6,1 odsto, dok je njen rast od 6,6 odsto u 2018. već bio najmanji od 1990. godine, pokazuju danas objavljeni podaci kineske vlade.

Možda će vas zanimati

Očekuje se da će doći do jačanja kineske privredne aktivnosti pošto su Kina i SAD u sredu potpisale privremeni trgovinski sporazum koji je označio primirje u skupom ratu dve sile zbog tehnoloških ambicija i trgovinskog suficita Pekinga.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa pristala je da otkaže planirano podizanje carina na dodatnu kinesku robu, dok je Peking obećao da će kupovati više američkih proizvoda, pre svega poljoprivrednih, iako su obe zemlje zadržale kaznene carine.

Eskalacija trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomje prošle godine je izazvala zabrinutost da će globalna ekonomija zapasti u recesiju. U avgustu je vrednost američkih akcija na Volstritu pala za čak tri odsto prema Nasdak tehnološkom indeksu, a 2,6 odsto prema širem S&P 500 indeksu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE