• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šangaj prekinuo službene odnose sa Pragom

Autor mondo.ba

Kineski finansijski centar Šangaj objavio je danas da prekida sve službene odnosa sa Pragom, nakon što je češki glavni grad potpisao sporazum o partnerstvu sa glavnim gradom Tajvana Tajpejom.

 Šangaj prekinuo službene odnose sa Pragom Izvor: Promo/Xiaomi

Gradonačelnik Praga Zdenek Hrib i gradonačelnik Tajpeja Ko Ven-je potpisali su u ponedjeljak u Pragu sporazum o ekonomskoj, trgovinskoj i kulturnoj suradnji dvaju gradova.

Prošlog oktobra Prag je raskinuo "sestrinski" sporazum sa Pekingom, glavnim gradom Kine, zbog njihovog spora oko brisanja dijela sporazuma u kojem se kaže da Prag priznaje politiku jedne Kine.

Možda će vas zanimati

Tajvan je za Kinu najosjetljivije diplomatsko pitanje. Kina Tajvan smatra svojom provincijom i prijeti vojnom intervencijom u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost. Uprkos tome, Tajvan djeluje nezavisno od 1949. godine, sa vlastitom vladom i demokratskim sistemom.

U svom saopštenju, gradska vlada Šangaja navela je da je gradska skupština Praga preduzela mnoštvo pogrešnih koraka u vezi sa ključnim pitanjima vezanim uz Kinu, poput pitanja Tajvana.

Oni su se "bezobzirno miješali u kinesku unutrašnju politiku i javno osporili princip jedne Kine", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Gradska uprava i stanovnici Šangaja to snažno zamjeraju i izražavaju svoje oštro protivljenje", navela je šangajska vlada, dodajući da zbog nestanka pravih "političkih preduslova" Šangaj momentalno obustavlja sve službene odnose sa Pragom.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE