Pljeskavice i ćevapi sa roštilja, ajvar i šopska salata, ali i domaći hleb osvojili su Južnokorejce.
Za to je zaslužan Beograđanin Novak Mandić (32) koji je sa drugarima pre tri godine otvorio restoran “Beograd” sa srpskim specijalitetima i za samo nekoliko meseci naša hrana postala je hit među Korejcima.
Kafana "Beograd" nastala je iz naše želje i nostalgije za domaćom hranom i tipičnim srpskim ukusima. Svi smo već radili u Južnoj Koreji i uželeli smo se da pojedemo nešto kao kod kuće. Ja sam već imao dva hostela u ovom delu Koreje i uz pomoć drugara otvorio sam restoran”, ispričao je za “Informer” Mandić.
Kaže da nije bilo lako ostvariti ovu ideju jer je Južna Koreja potpuno drugi svet u odnosu na nas, ali ponosno ističe da je posle tri godine ovaj restoran od male simpatične krčme prerastao u kultno mesto sa dobrom hranom, muzikom.
Korejci su oduševljeni srpskim specijalitetima, ali dolaze i stranci koji borave u Seulu.
Mandić kaže da je najveći problem bilo kako naći sastojke za spremanje srpskih gurmanluka sa roštilja, ali je olakšavajuće bilo što Korejci u ishrani koriste junetinu i svinjetinu, pa sa kupovinom mesa nemaju problema.
Vlasnik ove za Korejce, više nego specifične kafane, hvali i zaposlene jer se trude da promovišu našu zemlju, pa gosti, osim domaće hrane, mogu da upoznaju i istoriju i lepote Srbije I Beograda.
Mnogima je posebno zanimljiva naša muzika, koja je neizostavni deo provoda.
”Dolaze nam Srbi, stranci, ali najviše Korejci koji su bukvalno “poludeli” za našom hranom.
U “Beogradu” se najviše traži meso sa roštilja, šopska salata, ajvar, kao i palačinke sa džemom. Korejci najčešće jedu mešano meso I ćevape sa domaćim hlebom koji sami pečemo. Oni praktično i nemaju hleb, pa im je I to omiljeno”, kaže Mandić.
Posebno simpatično i neobično, kako priča Mandić, jeste kako je njegovim gostima bilo teže da se služe viljuškom i nožem nego da prihvate nove ukuse.