• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Salmonela u osnovnoj školi

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

U Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić" u banjalučkom naselju Lazarevo pojavilo se nekoliko slučajeva salmonele.

Simptome je imalo nekoliko učenika, od čega je kod dvoje potvrđeno da se radi o salmoneli, a jedno dijete je zadržano na bolničkom liječenju.

“U OŠ "Ivan Goran Kovačić" bilo je slučajeva oboljelih od akutnog gastroenteritisa. Kod dvoje djece potvrđena je salmonela od strane Instituta za javno zdravstvo, a jedno dijete je zadržano na bolničkom tretmanu”, rekla je za MONDO epidemiolog dr Vesna Lučić Samardžija.

Uzrok obolijevanja učenika ove škole, kao ni dob oboljele djece nam iz Higijensko - epidemiološke službe nisu saopštili, a prema informacijama do kojih smo došli od roditelja oboljeli su prvačići koji se hrane u takozvanom produženom boravku.

Majka prvačića koji pohađa tu školu rekla nam je kako njena ćerka nije oboljela, ali da je za sve saznala od drugih roditelja.

"Mogli su nam bar saopštiti šta se dešava, a ne da o tome saznajemo od drugih roditelja", ogorčeno nam je rekla.

Higijensko-epidemiološka služba je provela vanredni higijensko - epidemiološki nadzor u objektu OŠ Ivan Goran Kovačić, te dala stručne preporuke u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti.

Salmoneloze su trovanja hranom koje uzrokuju bakterije iz roda Salmonella. Oboljenje se najčešće javlja ljeti, tokom toplih mjeseci. Uzročnik bolesti se prenosi konzumiranjem hrane životinjskog porjekla, a najčešće je to meso peradi i jaja, mada nisu isključeni ni drugi putevi prenosa.

Oboljeli se žale na glavobolju, bolove u mišićima, povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i proliv.

Vrijeme koje je potrebno da prođe između konzumiranja hrane i pojave prvih simptoma je 12-36 sati. U većini slučajeva oboljeli se oporavljaju bez posljedica, u kratkom vremenskom periodu.

Pošto je u lancu prenošenja ove infekcije teško uticati na sve faktore koji joj doprinose, preporučuje se da se prilikom čuvanja hrane uvjek vodi računa da se hrana čuva na temperaturi do +4*C, da se obrada hrane vrši na visokim temperaturama i da se pripremljena hrana konzumira u  što kraćem roku.

Ono što doktori još savjetuju je izbjegavanje namirnica koje nisu termički obrađene, npr.majonez, kolači sa kremom, sladoled.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE