Suđenje za Blajburg: "Nisam ustaša, bio sam pijan"

Autor:

Zbog ustaškog pozdrava na skupu u Blajburgu, jedan Hrvat je osuđen danas u Austriji na 15 meseca zatvora uslovno na tri godine.

0
A- A A+

Hrvatu iz Vukovarsko-sremske županije, jednom od uhapšene šestorke, na početku suđenja pročitana je optužnica u kojoj se navodi da je uzvikivao "Za dom spremni!" i da je nacističkim pozdravom pozdravljao zastavu Hrvatskih oružanih snaga, prenela je televizija RTL.

Zbog "hitlerovskog" podizanja desne ruke i uzvika "Za dom spremni" austrijske vlasti su proletos uhapsile šest Hrvata. Krajem prošlog meseca austrijsko pravosuđe pooštrilo je postupke oko okupljanja na Blajburgu.

Danas se sudilo Hrvatu iz Vukovarsko-sremske županije.

Austrijska agencija APA prenela je da je sud u Klagenfurtu osudio čoveka starog 51 godinu po zakonu o zabrani glorifikovanja nacističke ideologije.

Osuđeni je rekao da je bio pijan i da je salutirao ustašama kada je video hrvatsku zastavu sa simbolom oružanih snaga. On je rekao da su ga prijatelji nagovorili da ode na skup u Blajburgu.

Na Blajburškom polju u Austriji obeležavaju se godišnjice masovnog pogubljenja ustaša koji su 1945. godine hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj koja ih je streljala i pokopala u jame bez suđenja.

Blajburg: "Ustaše" ostaju u pritvoru do suđenja

Na skupu u maju, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, govorio je predsednik Sabora Gordan Jandroković, a prisustvovali su i pojedini hrvatski ministri.

Ovogodišnjoj komemoraciji je prisustvovala austrijska policija da bi sprečila isticanje ustaških ili nacističkih obeležja, pošto su vlasti u Beču ali i lokalne vlasti, najavile "nultu toleranciju" za takva dela.

Ostale vijesti