• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li kolektivni ugovor poboljšati standard?

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Sindikalnu potrošačku korpu već godinama ne mogu da pokriju ni dvije prosječne plate, a posljednjih godina primjetan je i trend “tihih” poskupljenja koja su vidljiva svakodnevno.

Iz udruženja potrošača ne vide izlaz, dok sindikalci tvrde da će Opšti kolektivni ugovor promijeniti stanje na bolje.

Ukupna cijena potrošačke korpe raste svakog mjeseca što, ionako loš, standard građana Srpske dovodi u još teži položaj. Istovremeno iznos prosječne plate, prema podacima Agencije za statistiku, ili biva manji ili stagnira.

Prema posljednjem izvještaju Saveza sindikata Republike Srpske za mjesec mart ove godine cijena sindikalne potrošačke korpe iznosila je 1907,93 KM, dok je prosječna plata za isti mjesec 886 КМ.

“Već dvije, tri godine unazad primjetan je rast cijena ili kako ih mi zovemo tihih poskupljenja koja su vidljiva svakodnevno. Poskupljenja su od nekoliko feninga do 20-30 feninga i ovaj rast se primjećuje iz mjeseca u mjesec, a najbolji pokazatelj je cijena Sindikalne potrošačke korpe, koja je u samo nekoliko mjeseci poskupila za oko 200-300 KM”, kaže za MONDO Murisa Marić, direktor Udruženja potrošača „DON“ iz Prijedora.

Marićeva ističe da sva upozorenja da većina građana u Republici Srpskoj ne mogu sebi da priušte ni osnovne potrepštine ne dopiru do onih kojima je kritika upućena. Dodaje da je očigledno da niko nema plan za izlazak iz krize.

“Oni koji treba da povedu računa o svojim građanima to ne rade na adekvatan način. Uvoz nekvalitetne robe odavno premašuje izvoz. Danas su na šteti svi i građani ali i trgovci, jer građani ne mogu da plaćaju voće i povrće po ovako visokim cijenama, već se čeka kaliranje robe i sniženja, što dovodi do toga da se nekvalitetno hranimo, a sa druge strane trgovcima propada skupo plaćena roba. Ovakvo stanje dovodi građane do prosjačkog štapa , a ni trgovci ne ostvaruju zaradu koju su planirali. Sve više se vrtimo u ovom začaranom krugu bez kraja”, smatra Marićeva.

Ukidaju poreze i doprinose na regres do 450 KM?

Sindikalci su saglasni da je situacija iz mjeseca u mjesec teža, ali poboljšanje, kažu, stiže u vidu zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora.

“Kada se zaključi Opšti kolektivni ugovor stanje će se sigurno promijeniti na bolje, neće to biti nešto puno, ali je značajan korak. Mi sada imamo situaciju da su prava radnika regulisana samo Zakonom o radu, a u Zakonu o radu članovima se upućuje da se određena pitanja regulišu detaljnije kroz kolektivne ugovore, jer je zakon o radu dao neki okvir, a visina davanja koje je zakon propisao se reguliše upravo Opštim kolektivnim ugovorom”, kaže za naš portal Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Zaključivanjem ovog ugovora, tvrdi Stanković, radnik će moći da ostvari određena davanja i novčana potraživanja kao što su regres, prevoz, uvećanje plate po osnovu rada noću, topli obrok, prekovremenog rada, rada na državne praznike.

“Do sada je, zbog nepostojanja kolektivnog ugovora, a nemamo ga već tri godine, sve zavisilo od volje poslodavca. Ovo će biti značajan pomak, određena prava će biti definisana a ono zbog čega je ovaj ugovor još bitniji je što se nadamo da će doći do zaključivanja Opštih kolektivnih ugovora na nivou djelatnosti i grana i na nivou preduzeća, gdje će se uređivati pitanje plata, odnosno cijena rada”, ističe Stanković.

Dodaje da je trenutnim stanjem definisana najniža plata i svaki poslodavac koji je isplatio najnižu platu ispunio je sve svoje obaveze, a sada će to biti drugačije, iako priznaje da to neće dovoljno poboljšati standard građana.

“Smatramo da će ovo u značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju prava radnika i značiti jedan korak ka boljem. Naravno da to nije dovoljno, što mi u Savezu sindikata stalno naglašavamo da poslodavci jednostavno moraju da povećaju plate, ne samo da bi se to približilo potrošačkoj korpi, već i da se pokuša ublažiti odlazak radne snage iz Republike Srpske, jer ako se ovako nastavi uskoro ćemo ostati bez radnika”, rekao je Stanković i dodao da je osnovni način za poboljšanje standarda povećanje plata, ali ne samo po osnovu manjeg opterećenja rada.

Poslodavci bi morali povećati plate radnicima i iz svoje dobiti. Nije logično da u Srpskoj imamo u prošloj godini milijardu i 600 miliona dobiti, a da imamo ovakve plate kakve imamo, da preko 90 000 radnika ima platu između 450 i 600 maraka. Smatramo da je to podatak koji sigurno ne vodi ka poboljšanju standarda u Srpskoj”, istakao je Stanković.

"Poslodavci zloupotrebljavaju najnižu platu"

Objasnio je da do boljeg standarda možemo i kroz neke druge zakone, kroz smanjivanje neformalne ekonomije, rada na crno , poboljšanje kroz zakone o inspekcijama gdje će kroz veća ovlaštenja inspektora i rada i Poreske uprave biti moguće kontrolisati poslodavce kolike su isplatili plate i šta se nalazi u toj plati, jer bez kolektivnog ugovora oni nisu imali alat na osnovu kojeg bi to mogli da iskontrolišu.

Opšti kolektivni ugovor, koji bi trebao biti usvojen do kraja maja, odnosi se na potpisnike, a to je u ime države Vlada RS, u ime sindikata Savez sindikata RS i u ime poslodavaca Unije udruženja poslodavaca RS.

“Kad se kolektivni ugovor zaključi, ministar rada na zahtjev jednog od socijalnih partnera ,a to će Savez sindikata odmah uraditi, može da donese odluku o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i tad se on odnosi na sve radnike i na sve poslodavce u RS”, rekao je generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Xy

Naravno da nece.

S10

Bitno je da preCednik prodaje sadnice opštinama po 300-400 km

MONDO REPORTAŽE